Kalmar län

Ingen vet om de fuskar

12 min

P4 Kalmars genomgång visar att ingen av kommunerna eller landstinget aktivt kontrollerar om politikerna fått nya inkomster sen de slutat. Samtidigt växer kritiken mot systemet.

Sveriges Radios granskning de senaste dagarna som omfattar såväl Kalmar län som resten av landet har satt fokus på ett system som inte ens kommunerna själva alltid har full koll på.

Ingen av de personalchefer eller andra som svarat på P4 Kalmars frågor i respektive kommun här i länet kontrollerar aktivt om politikerna fått nya inkomster som gör att pensionen borde minska.

De har lämnat över det hela till pensionsbolagen och räknar med att de kontrollerar politikerna.

Men det gör de inte. De agerar bara om de upptäcker något som verkar misstänkt i politikernas redovisning. I övrigt nöjer dom sig med att upplysa politikerna om att den som fuskar kan bli av med pensionen.

Samtidigt växer nu kritiken mot systemet, också från före detta politiker.

Kira Berg som blev av med jobbet som kommunalråd i Hulsfred vid årsskiftet köper inte resonemanget om att politikerna är trötta och slitna efter många år på posten.

- Är man trött och sliten då finns ju rehabiliteringssystem. Har jag jobbat som undersköterska och är trött och sliten då får ju inte jag någon pension. Då får ju jag gå till arbetsförmedlingen och då träder dom andra systemen i kraft då.

När Socialdemokraterna blev av makten i Hultsfred förra hösten hade kommunalrådet Kira Berg inget jobb att gå tillbaka till då förra arbetsgivaren gått i konkurs och eftersom hon bara varit kommunalråd i två år hade hon bara rätt till fem tusen kronor i månaden i politikerpension. Så hon gick till arbetsförmedlingen och menar att det är helt rimligt att även andra före detta kommunalråd borde göra det.

- Jag tycker inte det är rätt att politikerna ska brevid de befintliga trygghetssystem vi har, säger Kira Berg som sen en månad tillbaka fått arbete på länsbiblioteket i Östergötland.