Kalmar

Kalmar blir utan slöjdbutiker

1:52 min

Kalmar kommer att bli utan butiker som säljer lokalt konsthantverk och hemslöjd. Hantverkskollektivet Noshörningen stänger sin butik vid årsskiftet och Slöjdmagasinet som har funnits i femton år har öppet sista dagen i morgon.

Margareta Holmdahl som driver Slöjdmagasinet har inte hittat någon som vill ta över:

– Nej, det har jag inte lyckats med trots att vi har hållit på i över ett halvår med att sälja den. Ingen har vågat satsa riktigt, så nu lägger jag ner i stället.

Hur känns det då?

– Det är blandade känslor. Väldigt vemodigt att ingen vill ta över det här trevliga. Men samtidigt ska det bli jätteskönt att vara ledig.

Margareta Holmdahl köpte Slöjdmagasinet för sex och ett halvt år sedan och hon har tillbringat betydligt mer tid där än hemma under den tiden.

Tack vare att hennes man också har bidragit till hushållskassan har hon klarat sig på den osäkra inkomsten och kunnat driva butiken på egen hand. Det är svårt för slöjden och konsthantverket att slåss på marknaden för inredning och husgeråd i dag, enligt Margareta Holmdahl.

Försäljningen minskade för Noshörningen

Hantverkskollektivet Noshörningen, där flera konsthantverkare från hela Kalmar län har delat på en butikslokal i centrala Kalmar, som de dessutom får kommunalt stöd till hyran för, har beslutat att slå igen vid årsskiftet. Orsaken är framför allt kraftigt minskad försäljning i våras och under förra vintern.

Margareta Holmdahl. som alltså stänger sin butik i morgon, beklagar att länets hantverkare förlorar flera möjligheter att nå ut med sina produkter:

– Det finns så många kreativa jätteduktiga hantverkare som måste få utlopp för sin skaparanda och det är inte så lätt om man inte kan sälja det någonstans, säger hon.

– Det blir tomt, det blir väldigt tomt.