Småland

Studenter brottade ner tjuvar

4:56 min

– Folk började springa och skrika och det blev rörigt, säger eleven Tobias Gustavsson som var med och stoppade två inbrottstjuvar som försökte göra inbrott på en skola utanför Nässjö i natt.

Ett drama utspelade sig på June folkhögskola i småländska Viebäck sent i går kväll. Två inbrottstjuvar hade tagit sig in på skolan men stoppades av studenterna. Studenterna hade tittat på film skulle gå och lägga sig när de fick syn på två inbrottstjuvar som var på väg bort från skolbyggnaden.

– Någon började skrika "tjuvar" och sedan blev det tumult, säger Tobias Gustavsson.

Höll fast tjuvarna

Han sprang ut med några andra och såg två som försökte ta sig därifrån på en cross-motorcykel. En klasskompis lyckades brotta ner den ena killen och Tobias sprang efter den andra. Tillsammans lyckades studenterna hålla fast tjuvarna till polisen kom.

– En av dem började gräva i sina fickor och då ville jag gärna få ner honom på marken så fort som möjligt. Efteråt visade det sig att han hade kniv och skruvmejsel på sig, men man tänker ju inte just då, säger Tobias Gustavsson.

"Tur att polisen kom snabbt"

Han berättar att skolan är låst och att tjuvarna förmodligen måste ha brutit sig in. Inbrottstjuvarna hade tagit med sig datorer, mobiltelefoner och andra saker till ett värde av cirka 200 000 kr.

– Det var tur att polisen kom så snabbt. Det hade lika gärna kunnat ta längre tid och då hade vi förmodligen inte orkat hålla kvar dem, säger Tobias Gustavsson.