vetenskap

Einstein kan ha haft fel

2:18 min

Nu ifrågasätts Einsteins relativitetsteori. Forskare tror sig nämligen ha hittat en partikel som rör sig snabbare än ljusets hastighet. I ett experiment har de fått en sk. neutrino att röra sig mellan två laboratorium i 300.006 kilometer i sekunden, alltså något snabbare än ljuset.

Det är forskare i Italien som i experiment kommit fram till att vissa partiklar kan röra sig snabbare än ljuset, något som är omöjligt enligt relativitetsteorin. Skulle mätningarna visa sig vara korrekta blir konsekvenserna stora säger Arvid Pohl, lektor i fysik vid Linnéuniversitetet.

– Om den åker fortare än ljuset så bryter vår förståelse av rum och tid ihop, därför det hänger ihop väldigt starkt. Relativitetsteorin säger att ingenting kan åka snabbare än ljuset och skulle någonting göra det blir problemet att orsak och verkan byter plats och då blir det helkonstigt.

Praktiskt betyder den här upptäckten att om någonting nu kan åka snabbare än ljuset så kommer neutrinon fram till Italien innan den har bildats i Schweiz och det är en omöjlighet och väldigt svårt att tro på, enligt Arvid Pohl.

Arvid tycker att vi ska vänta med att kasta ut Einstein ur läroböckerna.

– Första frågan är om de har gjort rätt. Man ska tänka på att partikeln kom fram femtio miljardels sekund för tidigt, vilket är väldigt väldigt lite. Nu är det dags för dem att vända sig till övriga forskare för att se vad de kan ha gjort för fel eller om andra forskare kan testa försöket på andra sätt, avslutar Arvid Pohl.