Kalmar

Skador i rugbyn väckte het debatt

P4 Kalmars avslöjande att tre elever på Lars Kaggskolan i Kalmar skadats under en rugbymatch mot flera år äldre ungdomar har väckt många reaktioner. Vissa tycker att rugbyn spårat ur, andra ser skador under matcher som något naturligt.

Signaturen "Vuxen Hjärna" kommenterar såhär under en av P4 Kalmars artiklar:

Det här är ju verkligen helt sjukt. Himla bra att radion avslöjar hur det går till. Att krossa småglin är ingen bra inställning och gränsar till penalism.

"Kaggelev" håller inte med:

Förstår inte varför göra så stor grej av just detta! Men det är lite av Kalmars grej av att motarbeta allt vi ungdomar försöker arrangera. Skulle inte alls bli förvånad om rugbyn blir förbjuden inom ett par år.

Men "Kaggelev" får mothugg av "F.d. Staggelev", som tycker att den våldsamma matchen bör komma till allmänhetens kännedom:

Det är klart att det är värt att uppmärksamma om en person bryter armen, en får på käften och en blir skadad i knäet under samma match! Klart att det går att arrangera grejer, men man gör det under ansvar, som är något man får lära sig som vuxen. Synd att rugbyn spårat ur, det mer än bekräftar fördomarna.

Diskussionen fortsätter när en annan anonym läsare skriver:

Ett knä som går ur led har inte något som helst att göra med att det inte är någon som tar ansvar kring rugbyarrangemanget. Ett knä kan gå ur led i vilken sport som helst; fotboll, handboll eller basket. Uttagningsmatcherna har funnits i flera år och ibland blir det fler skador men att rugbyn har spårat ur är en ren lögn.

Vad tycker du?

Är brutna armar och smockor något som kan accepteras? Har arrangemanget spårat ur? Har du egna erfarenheter från liknande matcher? Skriv en kommentar här nedanför!

Två utryckningar till matchen

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

#text=4708454#under årets uttagning till Lars Kaggskolans rugbylag. En elev fick armen bruten på två ställen, en drog knäet ur led och ytterligare en träffades av en knytnäve i ansiktet.

#ljud=3475960#

"Inte mitt ansvar"

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

#text=4710459#Carl Peter Lindén säger att han inte har ansvar för det som händer på fritiden. 

"En fin tradition"

#text=4709938#Hannes Skarin tycker att rugbyn mellan skolorna är en bra tradition, trots den våldsamma matchen.

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.