Öland

Romerna på Öland fick inte stanna

1:00 min

Nu har de hundratals romer som bodde på Öland i höstas skickats tillbaka till vad Migrationsverket själva säger är en ”social misär” på Balkan. Det är ett år sedan omkring 130 romer från Balkan fick tak över huvudet på en camping på Öland.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i Kalmar län. De flesta romer lämnade Sverige frivilligt, men de som ville stanna har nu blivit nekade uppehållstillstånd och måste flytta från Sverige. 

– Väldigt många som kommer från de områdena, särskilt om man tillhör den romska minoriteten, har en väldigt svår situation i de länderna, säger Johan Rahm som är presschef på Migrationsverket.

– Men som den svenska lagstiftningen är utformad, som vi måste följa, så räcker inte social missär eller en ekonomiskt väldigt svår situation för att vi ska kunna ge människor skydd i Sveriges.

Har ingen kontakt

I dag har Migrationsverket ingen kontakt med de romer som bodde på Öland i höstas eftersom Migrationsverket aldrig håller kontakt med flyktingar som blivit nekade uppehållstillstånd i Sverige.

Att romerna hamnade på en camping på Öland var enligt Migrationsverket en tillfällig lösning i en pressad situation:

– Just förra hösten så kom det väldigt många under en väldigt kort tid. När det kommer så många så måste vi snabbt hitta platser och se till att alla får ett bra ställe att bo på.

Melissa Linde-Svantesson
nyheter.kalmar@sverigesradio.se