välfärdstjänster

C och M går skilda vägar

2:07 min

Centerpartiet bestämde i går kväll att det vill att minst hälften av alla välfärdstjänster ska produceras av privata eller ideella utförare. Samtidigt går Moderaterna åt andra hållet.

När partistyrelsen valdes var Anders Åkesson från Kalmar en av de som omvaldes med starkast stöd från stämman.

Beslutet att sätta ett bestämt mål för välfärdstjänster föregicks av debatt mellan Ann-Kristin Simonsson och Gösta Gustavsson:

– Det är ju ett rent feltänk. Om vi själva säger att vi ska ha valfrihet så kan ju inte valfriheten innebära att vi tvingar fram 50 procent privat om det är så att de som väljer, väljer 60—70 procent offentligt, sade Gösta Gustavsson.

– Att sticka ut hakan och säga att så här långt ska vi gå tycker jag är modigt och det väcker debatt kring Centerpartiet, kontrade Ann-Kristin Simonsson.

Efter votering och rösträkning beslöt stämman att partiet ska ha ett mål om minst 50 procent privata och ideella utförare av välfärdstjänster.

Den nya ordförande Annie Lööf vill hellre tala om kvalitet än vem som sköter verksamheten:

– Jag tror att det var ett kommunikativt mål som partistyrelsen satte för att markera att vi vill ta fajten för en bättre kvalitet, för en mer effektiv verksamhet. Men jag tror att för mig personligen så är det viktigare att fokusera på innehåll och på kvaliteten i verksamheten.

Medan Centern nu satt ett mål för hur stor del av välfärden som ska skötas privat och ideellt, går Moderaterna i motsatt riktning. Partiet har redan lämnat den tidigare inriktningen mot privatisering.

När Moderaterna har stämma i oktober slår partiet fast i ett nytt kommunalt program att kvalitet är viktigare än om verksamheten sköts privat eller offentligt.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt tycker inte att kommunerna behöver sälja sina bolag heller:

– De nya Moderaternas synsätt är att inte fastna i diskussioner i huvudmannaskap  och ägarskap utan att ställa frågan hur påverkar det vardagslivet och människor, och ha det som utgångspunkt för vad som sedan är rätt sätt att använda makt och inflytande.

Inger Arenander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.