Smartare redskap förhindrar sälar att sno fisk

Det finns effektiva sätt för att förhindra sälar från att ta fisk från fiskeredskap, men det hela beror på vilken typ av redskap det handlar om. Det säger Sven Gunnar Lunneryd som har genomfört flera undersökningar i skärgården i Östergötland och där studerat hur sälarna beter sig vid fiskeredskapen.

När det gäller nät till exempel jobbar man med att skrämma bort sälarna. Sen handlar det också mycket om att få bort doften av skadad fisk eftersom det ofta är den som lockar sälarna till redskapen.

Det här är en komplicerad konflikt. Det kustnära fisket är en av få näringar i vissa glestbefolkade kustbygder, samtidigt som sälen är en inhemsk art som varit fridlyst sen 1974. Syftet med forskningen om redskapen är att försöka hitta en lösning där båda kan fortsätta existera. Något som kan bli dyrt, men som Sven Gunnar Lunneryd tror är väl investerade pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".