Kalmar län

Marknadsföring för uppkopplade upprör

0:50 min

Har du inte råd att köpa en smartmobil eller vill du inte finnas på sociala medier som Facebook? Då hamnar du utanför när företag väljer att marknadsföra sig via nätet och dela ut extra erbjudanden som kan vara värda hundratals kronor. Orättvist säger flera personer som P4 Kalmar pratat med.

Artonåriga Andrea Karlsson tycker det är fel att inte alla får ta del av samma erbjudanden.

– Det känns som att det borde gå att erbjuda de som inte har det också i butiken, säger hon.

Hon får medhåll av Göran Nilsson som tycker att alla borde kunna få samma rabatter.

För att kunna utnyttja många av de här rabatterna så krävs det dels att du är medlem på Facebook och så måste du ha en smartmobil. Detta eftersom många av erbjudandena innebär att du ska checka in i butiken, något som du bara kan göra via en smartmobil. Många som P4 Kalmar har pratat med tycker att det är fel att man inte ska kunna utnyttja erbjudanden om man inte har råd med en dyr telefon.

– Alla har väl inte råd med det. Det är ju lite klassindelat, säger Therese Hovdegård.

Även om det ibland är erbjudanden som riktar sig mot en yngre målgrupp så kan det finnas äldre som gärna skulle vilja ta del av det men inte kan för att de inte har en smartmobil eller finns på sociala nätverk som Facebook. Och även om det inte är allas rätt att ta del av ett erbjudande så oroar sig Gunnel Akinder som är konsumentansvarig på PRO:s Kalmar avdelning för den här utvecklingen.

– Det som skrämmer mig är att kunderna som kan tekniken får specialerbjudanden som jag tror att våra pigga pensionärer också gärna skulle ta del av, säger hon.

Det är dock inte bara pensionärerna som missar den här sortens erbjudanden.

– Det är en annan grupp som man också utesluter. De som inte har råd med det överhuvudtaget, säger Gunnel Akinder.