Västervik

Lång väntan på lägenhet i Västervik

1:36 min

Det finns inga hyreslägenheter att få tag på i Västerviks kommun just nu. Kommunägda Bostadsbolaget har drygt 2 800 lägenheter, men inte en enda ledig i någon av tätorterna. Nu planerar man nybyggnationer för att möta efterfrågan.

Susanne Hamilton, marknadsansvarig på det kommunala Bostadsbolaget säger till P4 Kalmar att väntetiden är ett par månader just nu, men har man specifika krav kan väntetiden vara flera år.

– Det här är ett nytt fenomen sedan den här hösten kan man säga. Tidigare har det alltid funnits ett mindre antal lägenheter lediga, men inte just nu, säger hon.

Anders Henriksson och Cindy Johansson besökte Bostadsbolagets bobutik för de vill byta sin lägenhet centralt i Västervik mot en i ett lugnare område då den är för liten sedan de fick en liten dotter. Men fick svaret att den första lediga lägenheten finns första december.

– Det är ju svårt, vi är ganska nyinflyttade och vi måste ha någonstans att bo. Det är lite jobbigt när de inte har lägenheter, säger Anders Henriksson.

Över 2000 står i kö

Just nu står över 2000 personer i aktiv bostadskö. Av dem är 366 personer mellan 18 och 26 år. 349 personer som står i kön bor inte idag i kommunen, men vill flytta till Västervik om de får en bostad. Och av alla bostadssökande vill över hälften bo centralt i Västerviks tätort.

Vad orsaken till att det blivit sådan efterfrågan på lägenheter vet inte Susanne Hamilton, men hon tror att det är en kombination av flera faktorer.

– Vi har inflyttande till kommunen och vi har äldre som vill sälja och som har sålt sina villor, säger hon.

Hon påpekar att 500 lägenheter byter hyresgäst varje år, så det brukar öppna upp sig så småningom, men de ser en ökad efterfrågan och nu funderar kommunen på att bygga ett mindre antal nya lägenheter.

Bygger nytt

Bland annat ska man bygga om Centrumgården, en före detta fritidsgård som ligger nära vattnet. Även äldreboende Rosavilla funderar man på att bygga på en eller flera våningar på. Till Rosavilla är det idag kö i fem år.

Dessutom har Bostadsbolaget lagt ett förslag om att bygga om eller riva det tomma nämndhuset i centrala stan till bland annat lägenheter.

Men att bygga nytt är kostsamt och hyrorna blir höga. Susanne Hamilton säger att det är det stora bekymret och att de som har pengar får hyra de nyare lägenheterna och så få de som har mindre pengar flytta in i det lite äldre beståndet helt enkelt.

Ställ dig i kö trots allt

Susanne Hamilton på Bostadsbolaget uppmanar dock den som är i behov av en lägenhet att ställa sig i kön trots att det inte finns några just nu.

– Det är alltid en omflyttning på lägenheter, så det är många lägenheter som byter hyresgäst. Det kostar inget att stå i kö och ju bättre framförhållning man har för framtida behov desto bättre är det.

Johanna Lindblad Ahl

Johanna Lindblad Ahl. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Reporter
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.