Mjuka frågor diskuteras inför eventuellt slutförvar

Nu ställs frågan om ett framtida slutförvar av det utbrända kärnbränslet i Oskarshamn kan komma att skicka negativa signaler till omvärlden av kommunen. Platsundersökningen går nämligen in i ett nytt skede i Oskarshamn och Östhammar och de mjuka frågorna ska belysas av arbetsgrupper i kommunen tillsammans med SKB, Svensk kärnbränslehantering.  

Tanken på att slutförvaret av det utbrända kärnbräslet skulle hamna i Oskarhamn är välförankrat både politikst och ute i samhället. En nyligen genomförd undersökning visar att 80 % av Oskarhamnarna ställer sig positiva till tanken. Det man nu kommer att undersöka är bland annat hur en framtida turism kommer att påverkas och om det finns positiva spinnoff-effekter, det vill säga vad kommunen kan ha för fördelar av att SKB slår sig ner i kommunen för gott. För gott betyder i alla fall 150 000 år framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".