Småland

Ja till jakt på småländsk varg

Det blir skyddsjakt på vargen Kynna som strövat runt i Småland och slagit till mot flera djurflockar. Det meddelade Naturvårdsverket i dag. Samtidigt startas en Facebookgrupp till stöd för vargen.

– Att ta bort den här vargen försvårar inte utvecklingen mot gynnsam bevarandestatus och tillsammans med det stora antalet täta angrepp kom vi fram till att vi kan bevilja skyddsjakt på den här vargen. Vi ser heller inte någon annan lämplig lösning inom lämplig tid att till exempel sätta upp rovdjursavvisade stängsel, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen i Kronoberg skickade i tisdag in ett yttrande till Naturvårdsverket där de rekommenderade skyddsjakt eller flytt av vargen. Tidigare har även Viltskadecenter sagt ja till skyddsjakt och i dag beslutade alltså Naturvårdsverket att det blir så.

Vargen Kynna har sedan i början av augusti i år angripit får vid åtta tillfällen i Kronobergs län och över 20 får har rivits.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Fråga

"Stängsla för vargen"

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

#text=4746842#en aktionsgrupp för att rädda kvar vargen och för hjälpa djurägare att skydda sig mot den. "Stängsla för vargen" heter gruppen som finns på Facebook. (P4 Kronoberg)

Tidigare i veckan:

#link=281324#

#link=281322#

#link=281323#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista