Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse i Gunnebo när vårdcentralen försvinner

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 06.48

Gunnebo vårdcentral försvinner vid årsskiftet. Det är en del i det förändringspaket som politikerna kommit överens om.

Lars Jonsson distriktsläkare i Gunnebo tycker det är ett dåligt förslag eftersom Gunnebostationen fungerar mycket bra idag. Dessutom tror jag att befolkningen här i så fall kommer att åka till Västervik istället för till Ankarsrum, säger Lars Jonsson till P4 Kalmar.

Upp emot 100 tjänster väntas försvinna och överallt i länet har man förändringar att vänta i och med dom förändringar inom primärvården som nu politikerna enats om och som formellt klubbas på landstingsstyrelsen på onsdag.

Budget för vårdcentralerna ligger idag på 300 miljoner kronor. Med distriksvård och barnahälsovård kommer man upp i 500 miljoner. Av de 36 miljoner som nu sparas har sex miljoner redan beslutats i och med försämringen av kvällsjourerna i Nybro, Borgholm och Vimmerby. Nu ska ytterligare 30 miljoner kronor bort, vilket i stort innebär att samtliga de 30 vårdcentralerna i länet får mindre pengar och förlorar några tjänster, framförallt då undersköterske och sjuksktörsketjänster. De centraler som dessutom ligger kvar med underskott, får det förstås ännu tuffare, och för primärvården i Vimmerby har man avviserat ett tufft sparande med indragning av läkartjänst till och med.

Samtidigt med det här så införs ett nyttersättnigsysstem som i korthet går ut på att läkarbesök prioriteras ekonomiskt framför distriktsskötersebesök vilket också innebär klirr i kassan ju snabbare ett läkarbesök går

Avvecklingen av Gunnebo vårdcentral planeras till årsskiftet. Men i övrigt kommer man redan den 1 oktober att påbörja förändringen av primärvårdsorganisationen. Förutom att det blir färre chefer, när vårdcentraler, distriktskötersemottagningar och barnahälsovård slås ihop organisatoriskt kommer en del områden att behöva samarbeta mer än idag. Södra Öland väntas bli ett område, med en chef över såväl Färjestaden som Mörbylånga. Också Ljungbyholm och Smedby i Kalmar väntas slås ihop.

När det gäller distriktssköterskemottagningarna så kan dessa på vissa orter komma att samlokaliseras med kommunernas äldreboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".