Västervik

Elbilen kan tankas i Västervik

1:24 min

Nu i dagarna blev det klart för dem som vill ladda sin elbil i Västervik. Det är energibolagens projektsatsning "E 22 blir grön väg" som ordnat laddstolpar längs hela kuststräckan från Kristianstad till Västervik. Det tar ungefär åtta timmar att ladda sin bil i de stolpar som finns i Västervik.

--Det känns bra att vi gör något åt klimatet, säger Mee  Särneroth på Västerviks Miljö och energi som står vid den ena av Västerviks två nya laddstolpar.

Hur många kommer att tanka här?

– Jag hoppas att det blir några, det är så nytt så vi får återkomma med svaret.

Än så länge är det inget stort tryck på laddstolparna, men det är inte så konstigt eftersom det inte finns särskilt många elbilar.

– Det är en prisfråga, än har inte staten gått in med något större bidrag på varje bil som andra europeiska länder har gjort, säger Mee Särnroth.

Med i satsningen E 22 blir grön väg är energibolagen i Kristianstad, Karlshamn, Karlskrona, Kalmar, Oskarshamn och Västervik och nu kan elbilar tankas längs hela sträckan, även om det ännu inte finns speciellt många av dem, i vårt län i varje fall.

Men Mee Särneroth berättar att många genomresande bilister kräver den här möjligheten,.

I Västervik har man så kallad långsam laddning vilket innebär åtta timmar för full laddning som räcker för normal körning upp till 17 mil och ännu så länge är det kostnadsfritt.

Inom Miljö och energi tänker man nu också köpa in en elbil. Men preicis som många andra är Mee Särneroth själv tveksam till att köpa en egen elbi som det ser ut idagl.

– Jag är ju också vanlig löntagare, det ska gå ihop sig och det är svårt när det handlar om över 300 000. Jag hoppas att statens energi och klimatsatsning kommer lägga lite mer tyngd på en elbilssatsning.