Kalmar

Kanalchefen: "Inte vår uppgift att hänga ut anhållna"

Läsarna på P4 Kalmars nyhetswebb har hamnat i heta diskussioner efter bränderna i Kalmarstadsdelen Berga. Många har efterlyst att P4 Kalmar publicerar fler uppgifter. P4 Kalmars ansvariga utgivare Anja Thorkelsson Lindahl svarar i ett öppet brev.

Här är brevet till P4 Kalmars läsare på webben från kanalchef Anja Thorkelsson Lindahl som hon publicerat på sin blogg:

Bränderna i Berga upprör med rätta! Men blottlägger också åsikter som får en att baxna. Det är mycket som kommit i dagen i och med bränderna i stadsdelen Berga utanför Kalmar. Händelsen har fått sitt eget dramaturgiska förlopp framförallt på nätet utan att någon egentligen vet vilka som gjort vad eller varför.

Men de som kallar sig svenska folket vet förstås sanningen. Köksbordsrasismen flödar och det är bra. Bara ut med skiten! Ut med all ilska och förbittring men var beredd på mothugg. För det är just i åsiktsbrytningen vi kan närma oss varandra och kanske också lära oss ett och annat om varandras villkor.

Vad gäller Sveriges Radio så är det inte vår uppgift att spekulera, hänga ut anhållna eller att släppa fram allas åsikter. Däremot ska vi bygga vår rapportering på fakta, intervjuer med berörda som till exempel butiksägare, boende, polis eller andra som kan bringa klarhet i vad som hänt, vem som gjort det och varför.

Än så länge vet vi bara vad som hänt. Polisen har anhållit ett stort antal personer, varav några häktats. Innan någon har befunnits skyldig är detta ett fall för rättsliga myndigheter och de inblandade.

Viktigt är också att förstå att Sveriges Radio finansieras av lyssnarna och ska vara ett föredöme och inte tappa huvet och därmed såväl kvalitet som trovärdighet och eftertanke.
Sveriges Radio ska också ta särskild hänsyn till rapportering kring barn och ungdomar. Både unga som misstänks för brott eller unga som förfäktar åsikter som i sin tur kan skada andra unga och deras familjer.

Man behöver inte tänka så länge för att fatta varför!
Bränderna i Berga har fått många att ventilera sina åsikter. Det är bra, här är högt i tak men tro inte för den skull att Sveriges Radio är en hemvist för rasistiska och kränkande åsikter. Då trycker vi på stoppknappen!