Storregioner

Jönköping kovänder om regionen

1:48 min

Frågan om vilken region vi som bor här i Kalmar län ska tillhöra i framtiden fortsätter att ta nya svängningar. För en tid sen såg det ut som att en sydsvensk region med Skåne var enda alternativet. Men nu visar det sig att toppolitiker från Jönköpings län kommer till Kalmar nästa vecka, för att diskutera frågan.

Ända fram tills för några veckor sedan var inviterna från både Kalmar län och Östergötland förgäves, framför allt för att Moderaterna och Socialdemokraterna i Jönköpings län inte ville bilda någon stor region.

Jönköpings län räcker som region tyckte de båda partierna och den parlamentariska grupp som arbetar med regionfrågan har inte ens velat träffa kollegorna i grannlandstingen.

Men nu har något hänt och de partier som vurmar för större regioner vädrar morgonluft.

Ska träffa Kalmar och Östergötland

Nu har Jönköpingspolitikerna gått med på inom kort att träffa representanter från både Kalmar län och Östergötland för ett samtal om framtida samarbeten. Något som gläder Kristdemokraterna, som hela tiden velat ha en större region:

– Det minsta man kan göra när man får ett tilltal, det är att svara och sätta sig ner och diskutera frågan, säger Anders Pansell (KD), ledamot i den parlamentariska grupp som arbetar med regionfrågan i länet, och landstingspolitiker.

– Jag har förhoppningen att vi kan ha en gemensam skrivning där vi talar om att vi i alla fall vill tillhöra samma län. Eller, om möjligt, att vi kommer fram till att vi redan nu bildar en gemensam region.

Är det här en positionsförkjutning?

– Jag hoppas och tror att det är det. Det är i alla fall något som är annorluinda mot tidigare, säger Anders Pansell.

Att Jönköping nu tackat ja till samtal, väcker förhoppningar i Östergötland. Anita Jernberger är folkpartist och förste vice ordförande landstingsstyrelsen där.

– Det här känns ju väldigt glädjande och jag hoppas att det bär frukt och leder vidare. Jag hörde också att de är lite försiktiga i sina tankar, men man öppnar ju upp på ett fantastiskt sätt.

Men i Kalmar län vågar politikerna inte tro på ett framtida samarbete, trots islossningen. Lena Segerberg från Västervik är distriksordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län:

– Tyvärr så tror jag inte på någon öppning för att skapa en region tillsammans med oss. Men det är ju viktigt att vi har alla dörrar öppna för att skapa ett samarbete.

Och Anders Pansell är medveten om att man nu är sent ute:

– Ja, det är mycket sent men inte för sent!