Västervik

Lättare att lämna farligt avfall

0:54 min

Det ska bli lättare att slänga farligt avfall i Västerviks kommun framöver. Från och med nästa fredag, den 28 oktober, kommer fyra så kallade Samlare finnas i fyra matbutiker i kommunen där man kan slänga lampor, batterier och småelektronik. 

– Vi vill underlätta för kommuninvånarna att lämna ifrån sig smått farligt avfall, säger Sofia Ahl som är miljösamordnare på Västerviks miljö och energi .

Samlarna ser nästan ut som apparaterna för pantburkar, men i dem slänger man lampor, både glöd- och lågenergilampor, småelektronik - som mobiltelefoner, sladdar och klockor och batterier.

Idag måste man åka till återvinningscentralerna som har begränsade öppettider för att slänga sitt miljöfarliga avfall, men Västerviks miljö och energi hoppas att man genom samlarna i matbutiker, som har längre öppettider, kommer åt de procent som ändå hamnar i hushållssoporna. Och förhoppningen är att fler Samlare ska ut i kommunen så småningom. 

– Ja det är absolut vår förhoppning att vi ska kunna utöka med några stycken varje år. För nu är det Gamleby och Västervik och kommunen är ju större än så och vi vill ju att så många som möjligt ska ha hyfsat nära till en samlare, säger Sofia Ahl.