Västervik

Lättare hitta praktik i Västervik

1:33 min

Arbetslösa i Västerviks kommun ska lättare kunna hitta praktikplats framöver. Det genom Praktikservice som är Västerviks kommuns nya webbaserade tjänst, där näringslivet kan anmäla när de kan ta emot praktikanter och matchas mot de som söker praktik. 

Elisabet Sjöstrand är praktiksamordnare på enheten för arbetsmiljö och kompetens på Västerviks kommun.

– Det blir en väg in för näringslivet och där man kan välja och bestämma och planera för praktik på ett annat sätt än man gjort när man tidigare fått en förfrågan rätt så abrupt.

– Vi jobbar i ett webbaserat verktyg, så att man uppdaterar platser med en gång och på det sättet så småningom så tror jag att man kommer märka att man slipper många onödiga förfrågningar och mycket telefonsamtal där ute, säger Elisabet Sjöstrand.

Det handlar om de personer som kommunens handläggare arbetar med. Till en början på kommunens arbetsmarknadsenhet där man hjälper personer som står utanför arbetsmarknaden och som är beroende av försörjningsstöd.

Det kan röra sig om unga vuxna och vuxna samt invandrargrupper. För dem är praktik en väg ut i arbetslivet och också ett krav från kommunen för att personerna ska få behålla sitt försörjningsstöd.

Krävande jobb att hitta praktik

Men en genomgång för ett år sedan visade att det var ett krävande jobb för kommunens handläggare att hitta praktikplatser, därför satsar man nu på det webbaserade verktyget där näringslivet själva kan anmäla hur och när man vill ta emot praktikanter och det kan matchas mot dem som behöver praktik.

Och för den här gruppen människor och praktiken mycket viktig säger coachen Magnus Davidsson, som hjälper unga mellan 16 och 25 år att hitta praktikplats.

– Många unga vuxna som jag träffar  har ju inte med sig någon arbetslivserfarenhet och det kan bli ett vägval där man ibland kommer på att den här branschen inte är något för mig. Men det kan också vara en möjlighet att hitta färdigheter man inte trodde man hade och också leda till anställning så småningom.

Mindre tid att leta praktik

Och när det gäller det nya samordnande praktikverktyget är han bara positiv.

– Dels  betyder det att jag kanske behöver lägga ner mindre tid på att leta och ringa runt till olika arbetsgivare. Men det betyder också för arbetsgivaren att vi blir färre som hela tiden ringer till dem, så det kan bli en win win situation där.

Kan det gå snabbare att hitta praktikplats?

– Vi hoppas det, nu är det så nytt, men vi hoppas att det blir resultatet för det kan vara rätt så tidsödande ibland, säger Magnus Davidsson.

Nästa steg är sedan att även börja förmedla så kallade arbetslivsorienterande platser till högstadie- och gymnasieungdomar eller praoplatser. Totalt handlar det årligen om 1 900 personer som behöver praktik eller prao med kommunens hjälp. 

Robert får en anställning

En som redan fått hjälpen är Robert Claesson som aldrig kom ut i arbetslivet eftersom han mådde psykiskt dåligt under en tid. Men när han mådde bra igen, fick han hjälp och sedan fyra månader tillbaka praktiserar han på Östkustens tryckeri där han om allt fortsätter bra kommer att få en anställning.

– Det känns jävligt bra, det blir väl det första riktiga jobbet jag  haft faktiskt. Och för honom har praktiken betytt mycket.

– Jag blir tokig om jag inte får göra något och då blir det att man bara sitter på arslet och blir deprimerad istället, säger Robert.

Bra sätt att få ut folk i arbetslivet

Det var Tyrone Åberg på tryckeriet som var i behov av en ny offsettryckare. En tidigare praktikant funkade inte, men sen fick man kontakt via kommunen med Robert och det har fungerat bra, så bra att det alltså lutar åt en anställning. Tyrone tycker att praktik är ett bra sätt att få ut personer i arbetslivet. 

– Jag tycker det är ett bra system där man får komma in i produktionen och lära sig den med tiden.

Tyrone Åberg säger att kan tänka sig att ta emot fler praktikanter framöver och det nya verktyget på internet där allt samordnas ser han bara fördelar med.

– Det tror jag är väldigt bra. För då kan man ju gå ut och lägga in så att säga den personlighet som man vill ha och fråga efter den och då tror jag att man kan få ganska bra och snabb hjälp att se om vederbörande finns där.