Oskarshamn

Olika bidrag till hockeyn

Örebro är den kommun som ger mest pengar till sitt allsvenska hockeylag. De ger fyra gånger så mycket som IK Oskarshamn får av Oskarshamn.

– Vi ser det som en viktig del i att stärka Örebros attraktivitet, säger socialdemokraten Lena Baastad.

Örebro kommun har blivit utsedd till både bästa idrottsstad och föreningsstad.

Men det är inte gratis.

Kommunen betalar nämligen årligen ut över sex miljoner i marknadsföringsbidrag och för namnrättigheter till elitklubbarna.

Mest får fotbollslaget Örebro SK men Örebro hockey är nu god tvåa med över en miljon kronor från kommunen.

Så mycket kommunala medel får nästan ingen annan klubb i hockeyallsvenskan. Leksand är den enda kommunen som kommer i närheten med också dem ett miljonbelopp.

Mora, Sundsvall och Ängelholm ger en halv miljon varje år medan Karlskoga och Malmö bara uppger att de stöttar ungdomsverksamheten.

Oskarshamn betalar 300.000 kronor om året till IKO.

Borås kommun betalar 160 000 kronor varje år för olika former av reklam.

– Vi bedömer det bland annat efter hur stort uppmärksamhetsvärde och profilvärde det har för staden, svarar Marie Ingvarsson som är tf informationschef.

Även Ljungby har en liknande uppgörelse. Där betalar kommunen 236 000 kronor för informationsinsatser.

Tingsryds kommun betalar strax över 200 000 kronor.

– Vi ser det som betydelsefull marknadsföring av vår kommun. Laget gör mycket för bygden och för våra ungdomar och medborgare, säger Pia Steinbach Mastenstrand.

Vänsterpartisten Murad Artin tycker att Örebro kommun är för generös.

– Det är orimligt. Det är pengar man tar från kärnverksamheten och ger till elitklubbar och i det här fallet hockeyn. Det är inte bra, säger han.

Örebro Hockeys klubbdirektör Anders Fensby försvarar pengarna från kommunen och det gör även Örebros högsta politiker, socialdemokraten Lena Baastad.

– Om vi bara tittar på siffrorna så visar det att Örebro kommun ger mycket i förhållande till andra kommunerna. Vi har gjort en bedömning att det är en viktig del i att lyfta idrotten i Örebro kommun, säger hon.