Torsås

Gullabos bensinmack efterlängtad

1:41 min

Efter drygt tio år väntan ska Gullabo i Torsås kommun få en bensinmack. Tack vare ett initiativ från Gullabo sockenstämma som omfattar alla invånare i byn och en finansiering från Torsås kommun och länsstyrelsen kan Gullaboborna äntligen få en bensinmack.

Många ser fram emot det, särskilt hemtjänsten där Majbrit Antonsson arbetar:

– Vi slipper tänka på att vi ska ut och tanka bilarna ute i Torsås. Det kan vara situationer där vi inte har haft några dunkar och inte kunnat fylla på bensin och har varit tvungna att köra extra, säger hon.

Under tio år har Gullaboborna fått åka till Torsås eller Vissefjärda som ligger 15 kilometer bort för att tanka. Men snart är det ett minne blott. Om bara några dagar kommer byn att få egen mack. Genom att sälja andelar har Gullabo sockenstämma samlat ihop 120 000 kronor som egen bidrag till macken, resten finansieras av Torsås kommun och länsstyrelsen.

För Gullaboborna var det också viktigt att ha en miljövänlig bensinmack med två tankar som ligger ovanför marken och på en speciell asfalt som inte släpper igenom spill. Dessutom ligger macken precis vid livsmedelsaffären. En välplanerad plats, enligt Jan Åke Ehrnborg som är medlem i Gullabo sockenstämma:

– Åker man och tanka kan man gå in och handla i affären när man ändå är i närheten. Man måste tänka strategiskt när man bor ute på landet, säger han.

Att bygga en ny mack är en sak. Att få den att leva länge är en annan. Det har Gullabo sockenstämma redan funderat på och kommit fram till strategin att sälja bensin så billigt som möjligt för att kunna locka kunderna.

– Det är någonting som går hem i dagens läge. Folk åker långa vägar för att tjäna en tioöring ibland.