Kalmar

Storbranden ger brist på advokater

2:02 min

Fallet med den anlagda storbranden i Kalmar har gjort att det nu är advokatbrist i Kalmar län. De tio misstänkta ungdomarna har varsin advokat – och de måste komma från olika byråer.

Regeln om så kallat ”byråjäv” innebär att advokater från samma byrå inte får ha klienter i samma mål. Tingsrätten har nu fått lägga ett avancerat pussel för att få fram försvarare.

Det är nu sammanlagt tio unga män som är misstänkta för att på något sätt ha varit inblandade i den stora branden i Berga centrum i Kalmar. Branden totalförstörde en stor del av köpcentret i Kalmar i förra veckan. Fem av männen är i dag häktade eller omhändertagna för vård enligt lagen om vård av unga. Misstankarna gäller grov mordbrand eller anstiftan till grov mordbrand.

Inte meningen

Vid häktningsförhandlingarna sa de inblandade att det inte var meningen att branden skulle få den spridning som den fick. De unga killarna tände på ett sopkärl i plast som stod nära byggnaden. Liknande bränder hade tidigare anlagts på flera håll i området kring Berga. Polisens utredare arbetar med att kunna binda fler av bränderna till de tio som nu är misstänkta.

Föräldrarna får betala

Straffet för grov mordbrand är mellan sex och tio års fängelse men eftersom de flesta är så unga blir väntas straffen inte bli så höga. De misstänkta är i åldrarna 15 till 19 år.

En ny lag som trädde i kraft den 1 juli förra året innebär att föräldrarna blir skyldiga att betala skadestånd om deras barn begår brott. De kommer att bli skyldiga att betala en stor del av de mångmiljonkrav som fastighetsägarens försäkringsbolag väcker.