Mörbylånga

Barn lär sig skriva på datorn

1:16 min

Att börja skriva på datorn innan man fattar pennan kan hjälpa barn att lära sig skriva. På så sätt lär de sig skriva utan att behöva lägga energi på att forma bokstäverna, något som är svårt för många sexåringar. Metoden används bland annat i Mörbylånga.

På Torslunda skola i Mörbylånga kommun använder man den här metoden. Bland annat får barnen skriva berättelser.

– Vi hittar på en, sedan vet vi vad den ska heta, säger en pojke som går i ettan.

Vad ska den handla om?

– En superhjälte.

Spelar piano på tangenterna

Åtta barn i förskolan och ettan delar på fyra datorer när P4 Kalmars reporter hälsar på. De yngsta som precis har börjat lära sig läsa och skriva skriver ner ord de kan.

Andra barn ”spelar piano” på datorn genom att bara skriva bokstäver. Det är också bra träning enligt läraren Mattias Pettersson som arbetat med den här metoden i några år. Det gäller att få barnen att inte vara rädda för orden och snart nog är det små berättelser som kommer ut.

Leker in kunskapen

Metoden som heter "Att skriva sig till läsning" togs fram av en norsk professor och den vinner allt mer mark och sprider sig till allt fler förskolor i Kalmar län.

Igår höll Mattias Pettersson en föreläsning för förskollärare från hela länet om metoden som han själv tycker är bra för barnen:

– Tanken är att man ska leka in kunskapen med bokstäver och på så sätt efter hand kommer läsandet och skrivandet att utvecklas också.