Emmaboda

Invandrare behöver kunskap om natur

1:24 min

Hur får man invandrare att upptäcka den svenska naturen? Yusra Moshat från Göteborg besökte landsbygdskonferensen i Emmaboda. Enligt henne har lärare ett ansvar för att göra nya svenskar intresserade av natur.

– Det är viktigt för att alla ska vara delaktiga i de här frågorna, säger Yusra Moshat från Göteborg som var en av föreläsarna på konferensen i Emmaboda.

– Det är inte alla som vet vilka rättigheter och skyldigheter som man har. Det är ett väldigt bra sätt att integrera sig i samhället och träffa svenskar som man inte har en möjlighet att träffa annars.

Enligt Yusra Moshat finns ett naturintresse hos många invandrare, men det prioriteras inte.

Olika vana vid natur

Vissa invandrare är mer vana vid natur och skog än andra, beroende på var de kommer ifrån. Vissa känner en viss otrygghet ute på naturen, de tror att det finns farliga djur där. Trots att det finns mängder med invandrarföreningar i landet finns det inte en enda som sysslar med natur och friluftsliv. En orsak kan vara brist på kunskap om den svenska naturen.

Hittar nyckelpersoner

Yusra Moshat som är miljöinspektör satsar mycket på information. Hon anordnar utflykter med invandrare, utbildar naturguider med invandrarbakgrund, hittar nyckelpersoner inom invandrarföreningarna och bland SFI-lärare som lär ut svenska.

– Om inte lärarna är intresserade av frågorna så kommer inte eleverna att bli intresserade. Jag fick också utbilda hemspråkslärare att berätta om naturen på de olika hemspråken. På så sätt kan vi påverka varandra.