Västervik/Öland

Ja till dykningar kan komma i dag

På måndag startar med all sannolikhet dykningar på vraket Mars som sjönk utanför Ölands norra spets i ett sjöslag 1564. Skeppsvraket hittades i somras av ett dykarteam från Västervik.

Företaget Ocean Recykling väntar sig ett besked i dag eller senast i morgon från länsstyrelsen, som beslutar om man får börja dyka på vraket.

– Säker kan man aldrig vara men vi hoppas ju, säger Richard Lundgren som är en av killarna i dykarteamet.

– Det vore bra för Mars och det vore bra för alla som är intresserade av vraket om vi kunde komma igång innan det blir för kallt i vinter.

Tillståndet kommer gälla fram till slutet av december, sedan ska man ansöka igen om att få dyka på Mars under nästa sommar.

Utgår från Böda

Om länsstyrelsen säger ja ska teamet mobilisera all utrustning som man har i Västervik och skeppa det och båten till Böda på Öland. Därifrån börjar i så fall dykningarna på måndag. I ryggen har dykarna Södertörns högskola som står för den vetenskapliga delen.

– Det börjar bli väldigt kallt i vattnet så vi börjar med dykare. Då är det dokumentation med video och foto som står på agendan. Sedan går det över till en annan fas, där vi använder robotar och avancerad sonarutrustning.

Hur länge kan ni dyka med dykare?

– Vi kan säga oktober ut, sedan börjar det bli jättekallt. Men vi får stå ut, det är ett litet pris i det stora hela.