1 av 5
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
3 av 5
Berga Centrum efter branden. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
4 av 5
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Alla brandmisstänkta är släppta

Ingen sitter längre anhållen eller häktad för den stora branden i Berga centrum i förra veckan. I dag släpptes de sista fyra som suttit frihetsberövade misstänkta för grov mordbrand och anstiftan till grov mordbrand.

Totalt är tio unga killar misstänkta för att ha kopplingar till branden. De fyra som anhölls först är misstänkta för att ha anlagt branden i ett sopkärl utanför Berga centrum, en eld som sedan spred sig och tog stora delar av köpcentrat. De övriga sex killarna, som alla är under 20 år, är misstänkta för anstiftan till grov mordbrand.

Kommit långt i utredningen

I dag släpptes de sista tre som suttit anhållna och den 17-åring som varit häktad. De flesta av killarna har omhändertagits av socialtjänsten, enligt lagen om vård av unga.

– Man ser inget behov av att ha dem frihetsberövade av utredningstekniska skäl, säger Lina Isaksson Funke som är pressinformatör hos Polisen i Kalmar län.

– Utredningen har kommit så pass långt.

Samtliga tio är fortfarande misstänkta för brotten.

Storbranden ger brist på advokater

#text=4755675#storbranden i Kalmar har gjort att det nu är advokatbrist i Kalmar län. De tio misstänkta ungdomarna har varsin advokat – och de måste komma från olika byråer.

Johan Persson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kommunalrådet Johan Persson (S) chattade om bränderna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista