Världen

Muammar Kadaffi är död

3:00 min

Libyens förre ledare Muammar Kadaffi har gripits och senare avlidit av sina skador, uppger en NTC-befälhavare enligt Reuters.

Kadaffi ska ha gripits i Sirte, sade Mohamed Leith, en av NTC-befälhavarna i området, som också uppgav att den förre ledaren är allvarligt skadad.

– Han har gripits. Han är allvarligt skadad, men andas fortfarande, sade Leith till AFP och beskrev Kadaffi som iklädd kakiuniform och turban.

En NTC-företrädare sade till Reuters att Kadaffi skadades och greps "nära" Sirte när han försökte fly i en konvoj, som attackerades av Nato-flyg.

Läkare i Sirte rapporterade samtidigt att Kadaffis förre försvarsminister, Abu Bakr Yunis Jabir, dödats i striderna i Sirte. Hans kropp har identifierats på ett sjukhus efter att ha tagits dit i en pickup.

Försvarsanalytikern Stefan Ring konstaterar till TT att gripandet av Muammar Kadaffi har ett viktigt symbolvärde, men att hans militära styrkor inte längre utgör något direkt hot.

Ring jämför med betydelsen när Iraks diktator Saddam Hussein greps.

I huvudstaden Tripoli tutade båda bilar och båtar efter beskedet om Gaddafis gripande, rapporterade BBC. Människor firade också genom att avlossa skott i luften.

Liknande bilder rapporterades även från andra håll i Libyen.

Både Nato och USA har än så länge sagt att de ännu inte kan bekräfta gripandet - som samtidigt förnekas av en webbsida, tillhörande en Kadaffi-vänlig tv-kanal.

– Nu är Libyen helt fritt från Gaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982.

– Rebellerna kontrollerar Sirte till 100 procent nu, säger Elgale till TT.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar på Twitter rapporterna om att Kadaffi infångats.