OKG:s reaktor 1 och 2. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Oskarshamn

Nya problem stoppade reaktor 2

1:09 min

I Simpevarp har kärnreaktorn Oskarshamn 2 stoppats på nytt, efter nya vibrationer i turbinen. O2:an startades i tisdags efter att den kontrollerats just på grund av problem med turbinen.

Trots detta så visar det sig att reaktorn inte fungerade som den ska. Driftledningen bedömer att reaktorn efter reparationen bör fungera och vara i drift igen redan i morgon. Det uppger Oskarshamns kärnkraftsgrupp, OKG, i ett pressmeddelande.

Reaktorn kommer inte att köras på full effekt i höst. Eftersom både O1 och O3 går bra så beräknar OKG ändå att kunna producera mer el än någonsin.

De stora turbinåtgärder som tidigare genomförts på O2 innebär att anläggningens produktion kommer att vara cirka 80 MW mindre än normalt (661 MW) fram till dess att en ny konstruktion av rotorbladen är på plats.

Fakta: Så fungerar ett kärnkraftverk

Ett kärnkraftverk producerar el genom att ånga leds till turbiner som går till en generator. Det är alltså ungefär som en ångpanna.

Genom kärnklyvningen eller fissionen av uranatomkärnor bildas stora mängder värme. Stället där man klyver atomkärnorna kallas härd. Vatten, som kallas processvatten, pumpas upp till härden där vattnet blir till ånga av värmen.

Ångan leds vidare till turbiner som driver en generator. Trycket från ångan driver generatorn och gör att den börjar alstra el - alltså som en ångpanna!

Ångan leds sedan vidare till en kondensator för att kylas ner och användas igen. Kondensatorn kyls ofta av havsvatten, men havsvattnet leds direkt ut till havet igen, eftersom det aldrig har kontakt med processvattnet. Det har alltså aldrig kontakt med något radioaktivt.

När processvattnet kondenserats används det till att kyla härden igen.

Källa:#link=252029#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista