Oskarshamn/Stockholm

Åklagare fortsätter granska Juholt

S-ledaren Håkan Juholt kan ännu inte andas ut. Åklagare fortsätter att granska anklagelserna mot honom. Dessutom överprövas ett åklagarbeslut att lägga ned förundersökningen om hyresersättningarna.

Överåklagare Björn Ericsson i Malmö utreder flera anmälningar mot S-ledaren om bland annat de omskrivna bilersättningarna. Samtidigt inledde överåklagare Thomas Häggström vid Utvecklingscentrum i Stockholm på torsdagen en överprövning av Ericssons beslut att lägga ned förundersökningen mot Juholt rörande hyresersättningar.

Resa till Vitryssland

Enligt överåklagare Björn Ericsson gäller en av anmälningarna en studieresa Juholt gjort till Vitryssland. Inför resan 2006 fick Juholt ett förskott på drygt 11 000 kronor av riksdagen som var avsett för resa och logi i elva dagar. Resan varade dock bara fyra dagar och Juholt anklagas för att inte ha betalat tillbaka de pengar som blev över av förskottet.

Ericssons beslut om att lägga ned förundersökningen har irriterat flera medborgare som begärt överprövning av beslutet.

Besked i morgon

Två av anmälningarna hamnade på torsdagen på överåklagare Thomas Häggströms bord.

– Nu ska jag titta på ärendet. Först måste jag avgöra om personerna som gjort anmälningarna är berättigade att begära en överprövning. Därefter ska jag se om det finns skäl att pröva målet i sak, säger Thomas Häggström.

Bägge åklagarna tror att de redan på fredagen kan lämna något besked om sin granskning.

Kjell Rynhag/TT