Öland

Flera fall av narkotika bland unga

1:27 min

Under hösten har polisen på Öland tagit in omkring tio ungdomar, nästan alla har varit påverkade av narkotika. Polisen har bland annat cirkulerat kring fritidsgården Krongården i Borgholm där hasch har hittats på innergården.

Nu är föräldrar oroliga och många av de ungdomar som P4 Kalmar pratat med säger att de känner till många som använder droger.

– Ja, jag känner väl till ett tiotal, säger en 15-årig tjej.

– Det är väl grupptryck eller någonting annat som ligger bakom, säger en 16-årig kille.

Under hösten har polisen på Öland försökt att leta upp ungdomar som är på väg in i ett narkotikamissbruk. Polisen har bland annat konfronterat folk på stan, i fordon och på fritidsgården Krongården i Borgholm. De påverkade ungdomarna som polisen tagit in för urinprov är mellan 15 och 21 år.

Oroliga föräldrar tipsade

Polisen har fått många tips och oroliga samtal från föräldrar som misstänker att deras barn använder droger, och därför har man satsat extra mycket på att hitta de som använder narkotika.

– Jag tycker att det är obehagligt när det är på så nära håll, säger Anette Larsson som P4 Kalmar träffar på stan.

– När man har små barn själv så vet man att de snart kommer ner till Borgholm och att det finns så nära.

En av de ungdomarna som P4 Kalmar pratat med säger att det kommer att bli svårt för polisen att få ett stopp på användandet av droger.

– Det är nog svårt att stoppa narkotika, för det blir bara mer och mer och polisen kan ju inte ta alla. Så det är svårt, säger han.