Småland

200 personer jagar vargen Kynna

1:19 min

Klockan nio på torsdagsmorgonen gav sig de utsedda vargjägarna ut i skogen, för att inleda skyddsjakten på vargen Kynna i Småland. Sammanlagt har runt 200 personer fått tillstånd att skjuta.

Det är ett 20-tal jägare som just idag gett sig ut för att jaga vargen. Men eftersom även älgjakten pågår nu är tanken att älgjägarna ska ha möjlighet att skjuta vargen om den skulle komma förbi och därför är det närmare 200 personer som fått tillstånd att skjuta.

– Vi har placerat skyttar runt om det område vi söker igenom, sedan går vi in och stöter lite i det området med hund, säger jaktledare Rune Håkansson, som själv sitter på pass.

Svårt att jaga varg?

På frågan om det är svårt att jaga varg svarar Håkansson:

– Det vet jag inte, det är ju första gången, men det blir inte lätt, det är stort område hon rör sig över, säger han.

Sändaren som vargen har på sig visar positionen, men med flera timmars fördröjning, och den är därför inte till mycket nytta.

– Men vi har gått in i ett område där vi vet att hon brukar befinna sig.

Fortsätter imorgon

Jakten får bara ske inom ett visst utsatt område där Ljungby, Ryssby, Markaryd och Älmhult utgör hörnstenarna och skulle vargen gå utanför gränsen blir det stopp.

– Då är hon inte lovlig. Då får vi vänta tills hon kommer tillbaka, eller söka skyddsjakt i ett större område, säger Rune Håkansson.

Jakten avblåstes vid 16-tiden idag, utan att vargen var skjuten. Den återupptas imorgon. Skyddsjakten pågår sedan till den 4 november.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Fråga