Kalmar län

Pendlare trötta på dålig information

1:48 min

De senaste vintrarna har varit synonyma med tågkaos och många tågresenärer upprörs inte längre av förseningarna - eftersom det är något de räknar med när snön börjar falla. Pendlarna är istället trötta på den dåliga informationen.

Marita Forsberg som har pendlat mellan bostaden i Kalmar och jobbet i Emmaboda i sex år förstår alla de pendlare som fruktar vintern:

– Ja, det förstår jag. Det är inte alls svårförståeligt, säger hon till P4 Kalmar.

De senaste vintrarna har det varit kaos i tågtrafiken. Pendlarna som är på stationen i Kalmar denna kyliga morgon vittnar alla om att de numera räknar med att tåget är försenat.

Blir inte förvånad

Amanda Ahlskog som är bosatt i Kalmar men pluggar på Linnéuniversitetet i Växjö berättar varför hon inte blir förvånad när tåget inte kommer som det ska:

– För att jag är så van vid förseningar så jag förstår vad det handlar om på en gång, säger hon.

Att förseningarna har blivit en vana gör att de flesta av pendlarna som P4 Kalmar träffat berättar att de numera blir mer arga på den dåliga informationen som det är på stationerna.

"Ingen tar tag i frågan"

Från Linnéuniversitetet sitter det varje dag drygt 30 anställda på tågen mellan de båda universitetsstäderna. En av dem är Håkan Hallmer som är administrativ chef för två institutioner på universitetet och pendlar två dagar i veckan. Han tycker generellt att pendlandet fungerar men han efterlyser en bättre information:

– Det är liksom ingen som tar tag i frågan och tydligt kan tala om att det här tar en timme eller två, säger han.

Vill vara säker på att komma med

Marita Forsberg önskar också att informationen vore bättre för som det är nu vågar hon inte lita på tiderna som står på stationen när tåget är försenat.

– Man får vara på stationsområdet för att vara säker på att hänga med när det gäller.

Hänvisar till Trafikverket

SJ som är ett av bolagen som kör den här sträckan förstår att folk är upprörda över den dåliga informationen.

– Tyvärr får jag väl hålla med lite om att det kan vara problem ibland med information, säger Sven-Ingemar Håkansson på SJ.

– Men nu är det så här att all information som ges i form av utrop och skyltning, det är det Trafikverket som ombesörjer.