Kalmar

"De ville visa sig på styva linan"

1:18 min

Polis och åklagare berättade i dag mer om bakgrunden till den stora branden i köpcentret Berga centrum i Kalmar. Motivet till att killarna tände på ett sopkärl nära byggnaden verkar ha varit att de skulle visa sig tuffa för de andra i gänget.

Polisen berättade om bakgrunden till branden

P4 Kalmar rapporterade direkt från presskonferensen, minut för minut. Du kan läsa rapporteringen i efterhand här nedan om du läser den här artikeln på en dator.

– Anledningen till att man anlade branden är att man skulle visa sig på styva linan och få umgås med de andra grabbarna, sa åklagaren Johan Henningsson vid presskonferensen.

– Det här är inget kriminellt gäng där man måste göra inträdesprov, det ligger inte på den nivån.

Enligt åklagaren hävdar killarna att det inte var meningen att branden skulle sprida sig från sopkärlet och till byggnaden.

Började komma tips

Anna Wirblad, teamchef för ungdomspoliserna i Kalmar, säger att polisen hade få tips om vem som anlade bränder i Berga innan den stora branden i Berga centrum. Innan elden tog butiksbyggnaden hade ett 20-tal mindre bränder anlagts i området under flera veckor. Sopcontainrar, lastpallar och skräphögar sattes i brand.

– Innan den här stora branden hade vi inga tips som gått att jobba vidare med, säger Anna Wirblad.

– Man får väl uppfattningen att vid den sista branden var måttet rågat och folk började höra av sig till oss. Då kunde vi köra igång.

Enligt åklagaren Johan Henningsson var det inte just ett speciellt tips som gjorde att polisen kunde lösa fallet, utan många olika pusselbitar. Anna Wirblad säger också att kommunens utlovade tipspengar på 25.000 kronor inte var det som gjorde att folk började höra av sig.

Kan vara fler

Det finns i dag inte något som tyder på att det var just de tio nu misstänkta ungdomarna som ligger bakom de tidigare 21 små bränder som anlagts i området.

Alla de sex ungdomar som är misstänkta för anstiftan för grov mordbrand nekar till brott, enligt åklagaren Johan Henningsson.

– De säger att det här skulle vara någon form av missuppfattning.