Polisens presskonferens om branden i Berga. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

"De ville visa sig på styva linan"

1:18 min

Polis och åklagare berättade i dag mer om bakgrunden till den stora branden i köpcentret Berga centrum i Kalmar. Motivet till att killarna tände på ett sopkärl nära byggnaden verkar ha varit att de skulle visa sig tuffa för de andra i gänget.Här kan du läsa P4 Kalmars direktrapportering från presskonferensen i efterhand:


Nick Näslund: Vi väntar nu på att polisens och åklagarens presskonferens ska börja. P4 Kalmar finns på plats på polisehuset i Kalmar.

12:48, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Här hittar du alla artiklar om storbranden i Berga centrum: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=16244

12:51, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Polis och åklagare väntas berätta mer om vad utredningen har kommit fram till hittills. Tio unga killar mellan 15 och 19 år är misstänkta för grov mordbrand eller anstiftan till grov mordbrand.

12:55, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Åklagare Johan Henningsson och Anna Wirblad från polisen finns på plats vid presskonferensen.

12:59, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Polisens pressinformatör Lina Isaksson Funke inleder. Hon säger att det är ovanligt att polisen håller en sådan här presskonferens.

13:00, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Åklagaren Johan Henningsson om de misstänkta: "Anledningen till att man anlade branden är att man ska visa sig på styva linan och få umgås med de andra grabbarna".

13:01, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Åklagaren: "Det här är inget kriminellt gäng där man måste göra inträdesprov, det ligger inte på den nivån".

13:02, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Killarna säger att de inte har räknat med att branden skulle sprida sig från det sopkärl där branden anlades, enligt åklagaren.

13:03, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Anna Wirblad, polisens teamchef för ungdomspoliserna i Kalmar: "Innan den här stora branden hade vi inga tips som gått att jobba vidare med." [...] "Man får väl uppfattningen att vid den sista branden var måttet rågat och folk började höra av sig till oss. Då kunde vi börja köra igång ordentligt."

13:04, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Har kommunens lösensumma på 25.000 kronor spelat någon roll för antalet tips, undrar P4 Kalmars reporter. "Nej, snarare att branden var så omfattande" svarar Anna Wirblad, polisen.

13:05, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Enligt åklagaren Johan Henningsson: Det var inte just ett speciellt tips som gjorde att polisen kunde lösa det här, utan många olika pusselbitar.

13:06, 21 oktober 2011

Nick Näslund:

Det finns i dag inte något som tyder på att det var just de här tio misstänkta personerna som ligger bakom de tidigare 21 små bränder som anlagts i området kring Berga.

13:07, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Åklagaren Johan Henningsson: "Det är inte ett gäng i den bemärkelsen att det är ett gäng som bara håller på med kriminella aktiviteter." [...] "Vi pratar inte Bandidos eller Hells Angels eller något i närheten av det."

13:08, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Polisens teamchef för ungdomspoliserna, Anna Wirblad, säger att hennes team redan tidigare kände till de flesta av ungdomarna som nu är misstänkta. Hon säger att det inte har att göra med tidigare brottslighet, utan att poliserna har varit i området tidigare och pratat med många ungdomar.

13:10, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Alla tio ungdomar är släppta, de sitter alltså inte längre frihetsberövade. Däremot har de flesta av killarna tagits om hand av socialtjänsten, enligt lagen om vård av unga (LVU).

13:11, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Alla de sex ungdomar som är misstänkta för anstiftan för grov mordbrand nekar till brott, enligt åklagaren Johan Henningsson. "De säger att det här skulle vara någon form av missuppfattning."

13:12, 21 oktober 2011

Nick Näslund:

Ungdomarna som nu är omhändertagna enligt LVU har i dag möjlighet att gå i skolan.

13:13, 21 oktober 2011

Nick Näslund:

Polis och åklagare får frågan om det finns fler misstänkta än de tio som tagits in och som tidigare gripits, anhållits eller häktats. "Vi avstår ifrån att svara på den frågan" blir svaret.

13:16, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Polis och åklagare får frågan om vilket motiv som legat bakom att ungdomarna har tänt eld. Har anledningen varit att de ha velat att man skulle ha mer saker att göra? Polisen Anna Wirblad svarar att det verkar vara olika anledningar mellan olika individer.

13:19, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Anna Wirblad: "Berga är ett område som är eftersatt, det vet alla som varit där."

13:20, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Anna Wirblad säger att stämningen i Berga inte har varit annorlunda än i andra områden i Kalmar. Polisen har varit mycket i området och känner många av ungdomarna sedan tidigare.

13:21, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Har det funnits för lite att göra i Berga? Åklagaren Johan Henningsson svarar: "Jag tror inte att det är där som problemet ligger."

13:22, 21 oktober 2011

Nick Näslund:

Anna Wirblad: "Den här utredningen är oerhört omfattande och givitvis prioriterad."

13:23, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Johan Henningsson, åklagaren, tror att straffen kommer att bli någon form av sluten ungdomsvård - en tidsbestämd påföljd för unga som dömts för brott. Dessutom kommer det antagligen att riktas omfattande skadeståndsanspråk mot både barnen och deras föräldrar. Föräldrarna kan bli skyldiga att betala upp till 8.000 kronor.

13:25, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Barnen kan bli skyldiga att betala miljonbelopp i skadestånd. Det anspråket kan ligga över ungdomarna under hela deras liv. Under ett tidigare fall, vid en stor brand på Öland, valde försäkringsbolaget att inte kräva så stora belopp för att "inte sänka en ung människa för hela livet" enligt åklagare Johan Henningsson.

13:26, 21 oktober 2011

Nick Näslund:

Även i dag har det hållits förhör med misstänkta personer. Utredningen pågår intensivt fortfarande, enligt åklagaren.

13:28, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Polisens presskonferens avslutas, beträffande den grova mordbranden i Berga centrum. Polisens pressinformatör berättar nu om andra aktuella rättsfall för press, radio och tv.

13:29, 21 oktober 2011

Nick Näslund: Du kan läsa mer om branden i Berga här: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=16244 Där finns bilder, grafik, video och flera radioinslag och reportage. Du kan också kommentera händelserna i Berga via våra kommentarsfält på flera olika artiklar.

13:30, 21 oktober 2011

Polisen berättade om bakgrunden till branden

P4 Kalmar rapporterade direkt från presskonferensen, minut för minut. Du kan läsa rapporteringen i efterhand här nedan om du läser den här artikeln på en dator.

– Anledningen till att man anlade branden är att man skulle visa sig på styva linan och få umgås med de andra grabbarna, sa åklagaren Johan Henningsson vid presskonferensen.

– Det här är inget kriminellt gäng där man måste göra inträdesprov, det ligger inte på den nivån.

Enligt åklagaren hävdar killarna att det inte var meningen att branden skulle sprida sig från sopkärlet och till byggnaden.

Började komma tips

Anna Wirblad, teamchef för ungdomspoliserna i Kalmar, säger att polisen hade få tips om vem som anlade bränder i Berga innan den stora branden i Berga centrum. Innan elden tog butiksbyggnaden hade ett 20-tal mindre bränder anlagts i området under flera veckor. Sopcontainrar, lastpallar och skräphögar sattes i brand.

– Innan den här stora branden hade vi inga tips som gått att jobba vidare med, säger Anna Wirblad.

– Man får väl uppfattningen att vid den sista branden var måttet rågat och folk började höra av sig till oss. Då kunde vi köra igång.

Enligt åklagaren Johan Henningsson var det inte just ett speciellt tips som gjorde att polisen kunde lösa fallet, utan många olika pusselbitar. Anna Wirblad säger också att kommunens utlovade tipspengar på 25.000 kronor inte var det som gjorde att folk började höra av sig.

Kan vara fler

Det finns i dag inte något som tyder på att det var just de tio nu misstänkta ungdomarna som ligger bakom de tidigare 21 små bränder som anlagts i området.

Alla de sex ungdomar som är misstänkta för anstiftan för grov mordbrand nekar till brott, enligt åklagaren Johan Henningsson.

– De säger att det här skulle vara någon form av missuppfattning.

Johan Persson: "Hoppas bränderna upphört"

Johan Persson. Arkivfoto: Anders Nyberg/Sveriges Radio

Kommunalrådet Johan Persson (S) ångrar inte sin hårda linje mot ungdomar som bränner. Persson har fått kritik för att han sagt att bränderna måste upphöra för att kommunen ska satsa på Berga. Något annat kan han emellertid inte säga menar han. Det vore att skicka helt fel signal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista