Öland

Droger bland unga oroar polisen

Borgholmspolisens Ola Bråve säger i dag att han är oroad över att flera unga på Öland använt droger. Polisen tänker nu fortsätta kampen mot narkotikan.

– Det är bra att man upptäcker det här, men det är ju ganska beklämmande att vi upptäckt så många och att vi kommer fortsätta att upptäcka, säger han.

Tipsen från föräldrar har rullat in under hösten och polisen har kunnat ta in ett tiotal ungdomar som nästan alla varit påverkade av narkotika.

Kontaktar föräldrar

Många föräldrar är oroliga över att barnen eller barnens kompisar använder droger, och nu fortsätter polisen sitt arbete för att se till att fler ungdomar kommer till rätta.

– Vi fortsätter att prata med de unga. I det fall där vi i ett samtal misstänker att den unga är påverkad får han följa med in för ett urinprov. Och så kontaktar vi föräldrar och håller ett förhör, säger Ola Bråve.

Var på Öland är det vanligast att narkotika används?

– Det vi kan slå fast nu är att vi upptäckt narkotikamissbruk i Borgholm. Vi har lite mindre signaler på att det används i Mörbylånga och Färjestaden, även om det finns där också. Av de tips som kommer in så ligger 75-80 procent i Borgholm, säger Ola Bråve. 

Ändå för mycket

Ola Bråve är inte förvånad över att användandet av droger är större än vad man trott och säger att man ser liknande trend i andra städer.

– Vi har en spridning på narkotika och narkotikaanvändningen. Utan att luta mig på några siffror vill jag påstå att vi ligger väl under riksgenomsnittet, men det är ändå för mycket för att man ska vara glad, säger Ola Bråve.