Ankarsrum

Hopp om ny mack i Ankarsrum

1:24 min

På landsbygden är det oftast långt till bensinmackar. De flesta mackar lades ner när reglerna för hantering av bensin skärptes för två-tre år sedan.

Ankarsrum i Västerviks kommun var en av alla orter som drabbades när många bensinmackar lades ner för några år sedan. Men nu tycker de boende och företagarna på orten att det måste byggas en ny - och det snabbt.

– Det är jättejobbigt. Vi behöver en mack både för företagen på orten och de som bor här, säger företagaren Sven-Erik Andersson som driver en elfirma i Ankarsrum.

Hans företag har tio anställda och flera bilar som måste tankas varje dag. Han och alla andra boende i Ankarsrum tvingas i dag att köra antingen en mil till Hjorted eller 2,5 mil till Västervik för att kunna tanka.

Ortens mack lades ner för två år sedan.

– De äldre utan bil kan ju inte ta bussen när de ska fylla på en gräsklippare med bensin. Det är ju inte tillåtet, säger Sven-Erik Andersson.

Miljoninvestering

Samhällsföreningen på orten har tagit sig an att få en ny mack till Ankarsrum. Att bygga en ny obemannad bensinmack beräknas kosta ungefär 1,5 miljoner kronor.

– En mack skulle utveckla Ankarsrum. Vårt förslag är att den ska placeras i anslutning till riksväg 40, säger Lars Boman från samhällsföreningen.

Ska kontakta myndigheter

Han är övertygad om att placeringen och att Ankarsrumsbornas vilja att handla bensin på hemmaplan är en garanti för att det blir en mack inom ett år.

Nu ska kontakt tas med olika myndigheter för att höra efter om vilket stöd de kan ge till macken.