Västervik

Västerviks centrum ska växa

Västerviks kommun, fastighetsägare och Västerviks handel har gemensamt tagit fram en strategi för att utveckla stadskärnan och göra Västervik till handelscentrum för norra Kalmar län.

– För det första vill vi att Västerviksborna ska vara mer lojala och handla i Västervik. För idag åker många ut och handlar i Kalmar, Norrköping och Linköping. Och sedan vill vi givetvis locka folk utifrån att också komma till Västervik och handla, säger Susanne Hamilton marknadschef på Bostadsbolaget.

Det har de senaste åren hänt mycket med handeln i Västervik, framförallt vid Ljungheden som är en nyetablerat handelsområde vid infarten till stan. Men parallellt med det området vill man alltså utveckla centrumhandeln också för att göra hela Västervik till en attraktiv handelsplats.

Den nya strategi som tagits fram och där alla drar åt samma håll, fastighetsägare, kommun och handeln, handlar om att bredda handeln och göra den mer attraktiv. Till exempel ska man se över parkeringar, marknadsföring och var butiker hamnar.

Annika Boman på Västervik Framåt är processledare för handelsplatsutveckling i hela Västervik, hon säger till P4 Kalmar att det mesta är koncentrerat idag kring delar av Storgatan, men det finns fler områden att utveckla och först ut är Spötorget.

Spötorget först ut

Spötorget ska få en prägel av kultur, eftersom Bryggaren med teater, bibliotek och visarkiv finns där. Men det ska även finnas lite större modekedjor. Allra först ska fasaden på gallerian Västerport få sig en rejäl ansiktslyftnin och tre nya butikskedjor inom mode och heminredning ska etablera sig i de lokaler där bibliotek och visarkiv finns idag. De får istället flytta upp till andra våningar i samma hus.

På Storgatan tänker man sig istället att det mer intima butikerna, specialbutiker, ska finnas. Och de andra torgen i stan ska även de så småningom bli lite mer specialiserade.

Annika Boman pratar om att man ska få en upplevelse när man är i centrala Västervik. Samtidigt som det finns speciella små butiker måste även välkända kedjor finnas på plats, för det är något som den som handlar i en stad förväntar sig.

En lång process

Men även om en del kommer synas för blotta ögat redan inom kommande året, så är utvecklingen och strategin så omfattande att det kommer ta lång tid säger Susanne Hamilton på Bostadsbolaget.

– Som vi ser det just nu är det ett treårsprojekt allra minst, men det här kommer ta tid, kanske tio år, vem vet.