Kalmar län

Personer på marginalen tvättar din bil

1:34 min

På senare år har det dykt upp flera företag som erbjuder billig handtvätt av personbilar och där den gemensamma nämnaren ofta är att de inte betalar särskilt mycket arbetsgivareavgifter visar Sveriges Radios granskning.

I Göteborg finns exempel där papperslösa flyktingar arbetar svart för låga löner visar P1-programmet Kalibers granskning.

P4 Kalmar har besökt de biltvättar här i länet som bara tar knappt en hundralapp för en handtvätt.

Vi har inte hittat något som tyder på att papperslösa flyktingar utnyttjas här. Men det är heller inte tal om att ha någon anställd på riktigt utan man har andra sätt att få det hela att gå ihop.

Ett av företagen har personer som kommer från arbetsförmedlingen som tvättar bilen.

Ett annat drivs som enskild firma av han som tvättar bilen men även ytterligare ett par personer var där och hjälpte till när vi lät tvätta vår bil. En uppgavs vara på väg in i firman han med. Den andra var bara där tillfälligt på besök och hoppades få praktik framöver.

Företagaren uppger att han arbetar från morgon till kväll för att få det hela att gå ihop och hittils inte fått ut en lön som motsvarar de arbete han lägger ner, men att han hoppas få lönsamhet framöver.

P4 Kalmars reportrar har i samtliga fall kunnat få kvitto efter utfört arbete men att någon kan tvätta en bil för hand för under hundralappen uppfattas som väl billigt enligt bland annat de företag som här tar uppåt 300 kronor för en biltvätt.

Förklaringen vi får är bland annat att 99 kronor är ett grundpris och att många betalar mer, för att t ex få hela bilen rengjord, även invändigt och hjälp med att ta bort asfaltsfläckar.

Samtidigt ska nämnas att det finns företag i länet som också har ett lågt grundpris, under 150 kronor, men ändå har personer anställda med riktiga löner, och får verksamheten att gå runt genom att handtvätten bara är en sidoverksamhet och tjänar mer på annat.