Kalmar

Fullt hus på öppet möte i Berga

1:39 min

Nu ska det vara nog. Det är dags att blicka framåt. Det säger kommunalrådet Johan Persson (S) i Kalmar som kallade till ett stort öppet möte i stadsdelen Berga i går, ett område som drabbats av många anlagda bränder.

Det kom mycket folk till Funkaboskolan i går. På mötet deltog polisen, räddningstjänsten, tjänstemän, politiker från alla partier och många Bergabor som hade funderingar kring de över 20 anlagda bränderna i området. Den största branden tog stora delar av Berga centrum.

Kritik mot fastighetsägaren

Vissa undrar varför det inte fanns fler patrullerande poliser i området med tanke på att bränderna började redan i september. Andra undrar vad man ska göra åt den fastighetsägare som äger Berga centrum och som många tycker har varit slarvig. Bland annat riktades kritik mot att det inte fanns några övervakningskameror vid byggnaderna.

Andra som deltog i mötet pratade mycket om föräldrarnas ansvar. De menade att det är lätt att kritisera polisen, politiker och myndigheter föräldrarnas skyldigheter glöms bort.

– Jag tycker att om föräldrarna hade tagit sitt ansvar hade man kunnat undvika det som hänt, kanske inte helt och hållet men i alla fall den stora branden, säger Ewa Pettersson som kom till Funkaboskolan i går.

"Ingen lyssnar"

Ungdomarna själva hördes däremot inte så mycket under gårdagens möte. Markus Johansson, som var en av deltagarna, förklarar varför han tror att ungdomarna var tysta:

– De vågar kanske inte säga någonting. Allting är nästan riktat mot ungdomarna, de har inte mycket de vill säga eller som de kan säga. De har känslan att vad de än säger så är det ingen som lyssnar ändå.