Kalmar län

Snabb expansion för matkassarna

5:52 min

Det blir allt vanligare att få matvaror hem till dörren. På bara ett par år har antalet företag i Sverige som erbjuder råvaror till middagar med tillhörande recept ökat från ett fåtal till att idag vara ett fyrtiotal. Och flera av dem finns här i länet. 

Konceptet bygger på att man får hem en matkasse med recept till fem middagar för ett visst antal personer. Däremot måste man ha en del basvaror hemma, så som kryddor, smör och så vidare.

Jenny Gustafsson i Västervik har nyligen startat Viktpåsen vid sidan av sitt vanliga jobb.

– Jag såg behovet av att folk behöver laga mer mat hemma eftersom det är mycket halvfabrikat idag och folk tillbringar mindre och mindre tid i köket. Då såg jag konceptet att man kan få mat färdiglevererat hem så slipper man det momentet att handla maten, säger Jenny.

Många varianter på matkasse

Jenny har valt att inriktat sig mot hälsosam mat och där kan man välja för två eller fyra vuxna personer. Andra företag har varannan vecka service, en del erbjuder tre eller fem middagar i veckan och så vidare, varianterna är många. Men konceptet är i princip detsamma överallt, oavsett om det är en liten lokal distributör eller en stor som har mycket investerare i ryggen. Man ervjuder en kasse med matvaror hem till dörren med recept som ska följar för ett antal middagar.

På senare år har även stora matvarukedjor hakat på trenden, men där får man  hämta sin matkasse i butiken än så länge.  

– Ja, vi har ju upplevt att det finns en konkurrens på marknaden och ett intresse från kunderna att köpa matkasse från andra företag, och då vill ju vi såklart vara med och slåss om de konsumentkronorna också, säger Katharina Arvidsson på Ica Maxi i Västervik.

Från fem till 40 företag

Vi verkar gilla idén med att någon redan bestämt vilken middag vi ska äta ikväll. Branschen har växt explosionsartat. 

Cecilia Strömberg startade sitt familjeföretag Middagskorgen i Kalmar för tre år sedan som ett av de första i Sverige. Då var det bara mellan fem och åtta företag i Sverige som erbjöd matkasse hem till dörre, i ett fåtal orter. Idag finns närmare 40 företag runt om i landet, flera av dem är relativt rikstäckande.

Cecilia Strömbers företag finns också numera på flera orter, bland annat i Luleå och Norrköping. Och Cecilia tror att det är  behovet av fritid som ligger bakom efterfrågan på den här typen av service.

--  Det är viktigt med vad använder du din tid till. Kanske också det att alla de här stora matvarubutikerna som finns idag stjäl tid av oss. Det tar en ganska lång stund att gå runt på de här stora butikerna och handla. Det gäller att vara mycket strukturerar när man ska handla, för risken är att man handlar lite för mycket, säger Cecilia.

Fråga