Kalmar län

Få vill ha svenska flaggan

1:32 min

Intresset för att få en svensk flagga gratis på nationaldagen har oväntat rasat i år.  Länsstyrelsen brukar få in drygt 100 ansökningar men i år har bara tre ansökningar kommit och snart går tiden ut.  Både privatpersoner och föreningar kan ansöka hos länsstyrelsen om att få en flagga som sedan delas ut på nationaldagen.

Frågan är om intresset för att flagga håller på att minska eller om alla har flaggor för antalet ansökningar om gratis flaggor och fanor är minimalt i år.

På länsstyrelsen är man förbryllad över det svaga intresset. Normalt brukar det komma in drygt 100 ansökningar per år men i år har bara tre ansökningar kommit in och vid årsskiftet går tiden ut.

– Det här var väldigt oväntat , det måste finnas många som behöver flaggor säger den förbryllande handläggaren  Per Hansson till P4  Kalmar.

– Kanske tycker man att det är krångligt att fylla i ansökningsblanketten eller att det känns konstigt att vänta till 6:e juni nästa år för att få sin flagga säger Per Hansson.

Varje kommun i länet har avsatt 5.000 kronor var till nya flaggor vilket ger 60.000 kronor per år så det skulle räcka till minst ett 100-tal flaggor.

För att få in fler ansökningar har kommunerna och länsstyrelsen nu lagt ut information om gratisflaggorna på sina hemsidor.

Det finns ingen behovsprövning för att få en flagga och Per Hansson hoppas ansökningarna ska strömma in i sista stund.

– Flaggutdelningen den 6 juni bidrar till att nationaldagen blir så festlig som möjligt säger Per Hansson, men att bara dela ut tre flaggor i hela länet ger inte så stor stämningshöjning.