Kristdala

Kamp för lekredskap gav resultat

1:10 min

Det lönar sig att vara envis i kampen mot kommunen. Det konstaterar elever och föräldrar på Kristdalaskolan i Kristdala som ligger cirka 3 mil från Oskarshamn. I nära tre år har de kämpat för att få bättre lekredskap till skolgården. En kamp som tillslut gett resultat.

Kommunen sa att de hade 200 000 kronor totalt att köpa in nya lekredskap. Det har blivit flera nya saker, men det man längtat allra mest till- ett bollplank dröjde längst. Och bara för några dagar sen lovade kommunen att till slut fixa ett nytt plank.

– Det känns bra att det äntligen kommer, men det är synd att det tagit så lång tid, säger eleven Sofia Bjärlestig som är lite besviken på att det tagit så lång tid att förverkliga elevernas drömmar om nya lekredskap på skolgården.

Lärarna på skolan har märkt att eleverna som kämpat för bättre skolgård tappat hoppet utmed åren.

– Det ger dåliga signalerna till barnen att de ska få vara med och bestämma och sen märker att ingen lyssnar på dem, säger läraren Åsa Adolfsson. Hon tror att det gör att eleverna inte litar på makthavarna.

Föräldern Veronika Karlsson konstaterar att politikerna och tjänstemännen i kommunen inte håller vad de lovar när det drar ut på tiden. Och att de sen inte riktigt lyssnar på eleverna när de t ex sätter dit en tunnelrutschkana istället för en bred rutschkana som man önskat.

Dessutom får barn under sex år inte åka själva i den ditsatta rutschkanan.

– Det är dåligt tänkt när det finns en förskola med barn på skolan, säger föräldern Veronika Karlsson i Kristdala.