Många väljer garantipension i landstinget

Landstingets stora sparande på sjukhusen i länet och indragningarna av 300 tjänster kommer att få till följd att som mest sex - sju anställda kommer att sägas upp.

I övrigt har neddragningarna klarats genom att 185 anställda accepterat särskild ålderspension, 20 har friviilligt sagt upp sig, en del tjänster har klarats genom naturlig avvång, medan en del personal fått täcka upp långtidsvikariet. Berit Gustavsson, 62 och undersköterska i Västervik är en som fått garantipension, och hon säger till P4 Kalmar att den möjligheten känns som en förmån för henne. Håkan Pettersson personaldirektör i landstinget säger det framförallt är att så många som har accepterat pension som gör att man klarat övertaligheten så bra, och han tror att samma lösningar nu kan klara problemen när man ska göra sig av med mycket folk inom primärvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".