Kalmar län

Nu blir elen dyrare i södra Sverige

1:46 min

Elen kommer att bli dyrare i södra Sverige. Den första november är det slut med samma elpris i hela landet. Då få vi nya elprisområden som kan ge flera hundra kronor dyrare elräkningar här i länet. Det är EU som krävt att vi ska göra den här förändringen som är okänd för många.

– Det har jag aldrig hört talas om, säger en kvinna i Kalmar.

Hon är en av många som inte känner till den här förändringen. Istället för ett pris ska vi ha fyra. Billigast ska det bli i norra Sverige och dyrast i södra.

Orsaken är att vi har elöverskott i norr och underskott i söder. Det ger problem med ledningar som inte klarar av att få ner all el som behövs i söder från vattenkraften i norr Dessutom konkurrerar billig vattenkraftsel ut satsningar på ny produktion i söder.

Reservkraft trots fulla magasin

Redan för ett par veckor sedan fick reservkraft köras i gång i södra Sverige trots fulla vattenmagasin i norra Sverige och det lägsta elpriset på många år.

Hur mycket dyrare elen blir hos oss vet ingen. Det bestämmer marknaden, men elbolagens prissättning tyder på att det till en början hamnar på 12 öre per kilowatt. Det skulle betyda runt 600 kronor för en liten villa extra per år.

Pengar som ska få elbolagen att satsa mer i södra Sverige. Magnus Johnsson är vd på Ålem energi som äger flera små vattenkraftverk.

– För min del är det helt perfekt. Jag har precis tagit i drift det nya kraftverket i Blomsterström.

Kommer du att sätta igång någon utbyggnad?

– Vi har ett litet kraftverk, Skälderyd, vi får se vad som  händer där.

Tror du att det blir mer el producerad här i söder?

– Det tror jag, på sikt. Det måste det bli.