Kalmar

Tingrätten utrymdes efter bombhot

Tingsrätten i Kalmar bombhotades i dag. Vid halv nio ringde en person och sa ett en sprängladdning skulle explodera klockan nio. Men att utreda vem som ringt in hotet kan bli svårt.

När bombhotet kom utlöste personalen sitt larm och lämnade byggnaden.

Polis och räddningstjänst var snabbt på plats och letade igenom lokalerna, utan att hitta någon sprängladdning. Efter en liten stund kunde dagens rättegångar komma igång något försenade.

– Vi kommer att prata med den eller de som tog emot det här hotet. Vi får väl se vad det ger, säger polisens förundersökningsledare Ulf Julin.

– Vi får också se om vi kan spåra telefonsamtalet. Sedan får man kolla om det ligger någon bakomliggande hotbild mot tingsrätten.

Det är inte säkert att telefonsamtalet går att spåra. Eftersom det rör sig om ett grovt olaga hot har polisen rätt att ta hjälp av telefonoperatörer för att spåra vem som ringde, men även där kan det ta stopp. Om samtalet kommer från en kontantkortstelefon behöver det inte vara så att telefonnumret är registrerat på en användare.

Ingen bombgrupp

Samma problem har polisen i fallet med barnfamiljen i Norra Möckleby som tog emot ett bombhot för några veckor sedan. Mamman i familjen fick ett telefonsamtal där en okänd man sa att det låg en bomb på vinden. Polisens bombtekniker i Malmö skickades upp för att gå igenom villan, men ingen bomb hittades.

– Vi lyckades spåra den telefonen till södra Finland, men sedan kom vi fram till att det telefonnumret saknade en abonnent för tillfället, säger Ulf Julin som också håller i det ärendet.

Varför kom inte polisens bombgrupp för att undersöka tingsrättens lokaler, vid dagens hot?

– Man gjorde den här bedömningen, man har sökt igenom de lokaler som är tillgängliga för allmänheten och gjort bedömningen att det inte finns en bomb.

Det är polisens chefsberedskap som tar beslut om vad polisen ska göra vid ett bombhot.