Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Långt kvar till Smålandsregion

Publicerat onsdag 26 oktober 2011 kl 17.16
Samarbete – men ingen region
(1:37 min)
Politiker i Småland och Östergötland höll möte i dag – men står fortfarande långt ifrån varandra. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

På onsdagen träffades företrädare för Kalmar, Jönköping och Östergötlands läns landsting och regioner. Efter mötet stod det klart att Jönköpingspolitikerna fortfarande är inställda på att i första hand klara sig själva.

– Hur det blir längre fram ska vi väl inte uttala oss om idag, men det är ju större chans till 2018 eller 2022 än till 2015, för det tycker jag är uteslutet, säger Anders Karlgren (M), ordförande i den parlamentariska grupp som bereder regionfrågan i Jönköpings län.

I Jönköpings län håller den parlamentariska grupp som håller i regionfrågan som bäst på att fundera på hur deras ansökan om att få bilda en egen region ska se ut, vilket inte är helt enkelt eftersom det visat sig att nästan hälften av kommunerna där tycker att landstinget borde gå samman med andra.

– Nu sitter vi ju i processen för att kompromissa ihop oss för att få den breda enigheten, säger Anders Karlgren.

"Kovändningen" blev samarbeten

Just oenigheten i Jönköpings län har gjort att flera politiker i Kalmar län hoppats och trott på en svängning där. Men även om det finns starka röster för en storregion på främst höglandet kom dagens möte mest att handla om samarbeten som kan göras utan att landstingen behöver bilda en gemensam region.

– Jag tycker det har varit ett bra möte, säger Anders Henriksson (S) och tillägger att man bokat in ett nytt möte om hur kollektivtrafiken ska kunna utvecklas.

Om Jönköpings län inte bara ska samarbeta utan även bli partner med Kalmar och Östergötland i en storregion blir en fråga för längre fram i tiden. Om möjligheten finns kvar. För Östergötland har nämligen börjat diskutera med Västmanland, Örebro och Sörmland där de har ett möte om några veckor visar det sig idag, och i Kalmar län har åtminstone kommunerna i södra länsdelen, och en majoritet av politikerna i Oskarshamn siktet inställt på en sydvensk region med Skåne, Kronoberg och Blekinge.

Rinner ut i sanden

Harald Hjalmarsson (M) som är ordförande i Regionförbundet i Kalmar län säger att det börjar bli för sent att bilda en region till 2015:

– Det alternativet håller på att rinna ut i sanden, säger han till P4 Kalmar.

Än så länge är det just nu det om landstingstoppen fortsätter att driva också. När väl alla kommuner här fått tycka till ska de ta fram en avsiktsförklaring tillsammans med grannlänen i söder som ska kunna antas innan jul, och trots att kommunerna i norr väntas vara emot den så vill landstingsrådet Anders Henrikson fortfarande inte tala om att länet kommer delas.

– Vår utgångspunkt är att Kalmar län ska hålla ihop.

Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Läs också:

Harald Hjalmarsson (M), regionförbundets ordförande från Västervik tror inte signalen från Kalmar län i regionfrågan blir tillräckligt tydlig:

Anders Henriksson (S), landstingsråd från Kalmar räknar fortfarande med att Kalmar län ska kunna hålla ihop:

Christer Jonsson (C), landstingsråd från Emmaboda medger att det blir svårt att nå en sydsvensk region till 2015:

Anders Karlgren (M), ordförande Moderaterna Jönköpings län tycker talet om en kovändning var fel:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".