Domstolen går på kommunens linje. Arkivfoto: Axel Öberg och Jonas Ekströmer/Scanpix.
Borgholm

Bygget i Rällaskogen får klartecken

Byggplanerna i Rällaskogen på Öland påverkar inte de ovanliga insekter som finns i området så mycket att delar av projektet måste stoppas. Det har mark- och miljödomstolen nu beslutat.

Rällaskogen har varit en mycket het potatis i Borgholms kommun och blivit ett politiskt slagträ. Organisationen Rällaskogens vänner har bland annat protesterat mot att nya hus byggs i området. Bråket om skogen har pågått i flera år. Flera Facebook-grupper har totalt lockat hundratals medlemmar i protest mot byggplanerna.

Det var flera delar i utbyggnaden som var överklagande. Men i samtliga fall går domstolen på kommunens linje. I något fall menar mark- och miljödomstolen att utbyggnaden kan vara negativ. Men i de fallen är kommunens åtgärder för att minimera skadorna fullt tillräckliga för att de ska få tillstånd, enligt domstolen.

I området finns bland annat ekoxe och större ekbock som kräver månghundraåriga ekar för att överleva.

Här är hela domslutet:

Mark- och miljödomstolen ändrar länsstyrelsens beslut och lämnar Borgholms kommun tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken till de planerade byggnationerna inom områdena 3, 4 och 15, samt för ombyggnad av golfbanan och för de nya vägarna 1 och 2, enligt den till länsstyrelsens beslut bifogade beslutskartan på fastigheterna Halltorp 1:10 och Rälla 1:17 i Borgholms kommun.
Mark- och miljödomstolen förklarar vidare att den planerade breddningen av cykelvägen vid campingen inte kräver tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken.

För tillståndet gäller följande villkor.

1. Äldre ädellövträd (>70 cm) ska skyddas genom planbestämmelser i detaljplan.

2. Krav på marklov ska föreskrivas i respektive detaljplan för avverkning av träd grövre än 30 cm i diameter.

3. Inom respektive planområde ska mark avsättas som naturmark och de i skötselplanen angivna skötselåtgärderna vidtas enligt vad som angivits i den till ansökan bifogade miljökonsekvensbeskrivningen.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".