Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Oskarshamn

Hälsenan sätter stopp för Stefan Öhman

Får se matcherna från läktaren
1:03 min

Trots att en fjärdedel av den allsvenska ishockeysäsongen är spelat så har ännu inte IK Oskarshamns lagkapten Stefan Öhman spelat en enda minut. En avsliten hälsena dagarna före seriestarten satte stopp för det.

Nu får han ägna sig åt att trampa träningscykel och vara åskådare men han har inte givit upp säsongen.

Badmintonspel efter isträningen en vecka före seriepremiären blev ödesdiger för IK Oskarshamns nya lagkapten Stefan Öhman. Hans vänsta hälsena gick av och i ställer för spel ishockeyallsvenskan blev det operation och lång läketid.

– Jag förstod direkt vad som hänt och det kändes först bara tomt och sedan en stor besvikelse säger Stefan Öhman till P4 Kalmar.

Går på kryckor

Operationen gick bra och snart två månader senare går han med hjälp av kryckor och har en pjäxa på foten för att hålla hälsenan stabil.

– Jag har kunnat träna på cykel och kommer inte vara ur form när hälsenan är hel men det kommer krävas mycket träning innan man är matchklar även efter att skadan är läkt.

Hur lång tid till han får vänta innan kryckor och pjäxor kan kastas vet han inte:

– Det beror på hur bra läkkött man har och hur rehabiliteringen går men nog skall jag spela den här säsongen, det har jag bestämt mig för.

Överblick från läktaren

Tills Stefan kan åka ut på isen igen försöker han hålla kontakten med laget och finns med vid träningar och taktikgenomgångar. När det blir match finns han på läktaren.

– Från läktaren får jag en bra överblick och försöker komma med tips och taktiska råd till laget.

Han ger både ris och ros till laget för insatserna under den första fjärdedelen av säsongen som har betytt 20 inspelade poäng. Det är 7 färre än förra året men då gjorde å andra sidan Oskarshamn en anmärkningsvärt bra start innan turbulensen kring Tommy Salo drog igång och laget kom in i en negativ spiral.

Tröja 41 är redo

Stefan Öhman hoppas laget ska nå en högre lägstanivå under resten av säsongen:

– Det har varit lite för svajigt, riktigt bra matcher har blandats med sämre insatser. Kan vi bara jämna till spelet kan bli bli jättebra.

Själv är han rejält sugen på att få hoppa in på isen och bidra till nya framgångar för IK Oskarshamn.

– På på en skala från 1-10 skulle jag säga att det är en tolva, säger Stefan Öhman än så länge från läktarplats men tröjan med nummer 41 på ryggen och ett kaptensmärke på bröstet hänger redo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".