Dystert med varsel i länet men många företag nyanställer också

Det har varit många dystra besked på arbetsmarknaden i år. Men en genomgång som P4 Kalmar gjort visar att vid sidan om alla varsel och företagsnedläggningar finns flera företag som istället sakta men säkert växer och nyanställer.

FAKTA: Det har mest talats om om dom förlorade jobben i länet. Hittils i år har 2140 personer varslats om uppsägning. Här märks framförallt Electrolux och Khärs. Till detta ska vi lägga dom personer som såsmåningom kommer lämna Bombardier och troligtvis också Evox Rifa i Kalmar.

Det blir färre nya jobb som anmäls till arbetsförmedlingarna i länet. 6500 har hittils anmälts i år, drygt 1000 färre än vid samma tid förra året. Jonas Danielsson på länsarbetnämnden tror vi hamnar på drygt 8000 nya jobb. För två år sen var 11.500 nya jobb. En tredjedel av jobben på arbetsmarknaden beräknas förmedlas genom arbetsförmedlingarna.

Men det finns flera företag som växer i det tysta. Ett av dom är kebabtillverkaren Kalmar Kebab som växt sakta sen starten 1998. Idag har man 23 anställda och man väntas bli ännu fler framöver.

- Vår försäljning går upp hela tiden. Folk är nöjda med våra varor, säger Mostafa Tasin.

Det finns fler positiva exempel:

LJUNGHÄLLS i Södra Vi. Det går stadigt uppåt. Omkring 40 personer har anställts i år.

AMB Broakulla. 97 personer fick gå i juni efter tidigare varsel, men nu har istället 120 personer anställts igen o än fler lär det bli, eftersom man fått en ny stororder från Siemens.

SCANIA Oskarshamn. Företaget går stabilt. Under våren har runt 200 extra anställda tagits in för att man ska klara av att tillfälligt producera två olika lastbilsmodeller samtidigt, den gamla och nya. Till våren upphör dom tillfälliga jobben och man ligger då runt 1950 anställda, ungerfär samma antal som tidigare säger personal och informationschef Eva Andersson.

ARLA i Vimmerby. I den nya fabriken i Vimmerby håller 60 jobb på att rekryteras.

BRÄNTORP i Nybro. För bara ett år sen höll Bräntorps möbelfabrik i Nybro på att få slå igen. Men nu ser det ljust ut för fabriken. Företaget som har fått nya stororder behöver nyanställa 20 personer o investera 35 miljoner för att klara fördubblade volymer.

AKZON NOBEL i Gamleby. Tidigare den här månaden anställde gamlebyföretaget Akzo Nobel 15 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista