Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Fotboll

Kalmar FF kan bli klara för Europa

"Vi vill ta oss ut i Europa via cupfinalen”
2:01 min

På lördag eftermiddag kan Kalmar FF, utan att spela själva, bli klara för Europaspel nästa sommar. Vinner Helsingborg lördagens cupsemifinal mot Örebro är saken klar, annars blir nästa veckas cupfinal med Kalmar FF som ett av lagen direkt avgörande.

Laget som vinner svenska cupen i fotboll får förutom äran också spela kval till gruppspelet i Europa League nästa sommar. Eftersom Helsingborg redan säkrat en plats ute i Europa som svenska mästare så kan de ge finalklara Kalmar en hjälpande hand.

Vinner Helsingborg mot Örebro är saken klar, men vinner Örebro blir cupfinalen direkt avgörande.

Kalmars sportchef Svante Samuelsson vill spela internationella matcher igen genom en cupvinst, men tar gärna emot hjälp:

– Vi ska spela en cupfinal som vi vill vinna vilket är vikigast för oss men självklart hade det varit skönt att säkra en Europaplats utan att behöva vinna finalen, säger Svante Samuelsson till P4 Kalmar.

Inga större pengar

Det lag som vinner cupen får spela kval till Europa League. Och det lockar säger Svante Samuelsson, även om motståndet i kvalet ofta kommer från fotbollens bakgård.

– Man vet att möjligheten finns till stora matcher, men först gäller det att klara kvalet och att sig in gruppspelet, det är den stora moroten.

Det innebär inga större inkomster för Kalmar FF att spela kval.

– Det är inga stora pengar i kvalet även om det ger ett litet överskott men i gruppspelet handlar det om andra summor, säger Svante Samuelsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".