Kalmar kommun tar initiativ till nattvandringar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Nattvandrande föreningar får betalt

"Vi hittade konceptet i våras"
1:29 min

Kalmar kommun tänker betala vuxna för att nattvandra. Föreningar som ställer upp med nattvandrare kommer att få ersättning. På så sätt vill kommunen få alla delar av Kalmar tryggare på kvällarna.

För en kvälls vandrande, om man är fyra personer som är ute mellan klockan 20 och 02 på natten, ger kommunen 2 000 kronor i betalt.

Vandringarna kommer att ske både i centrala Kalmar och i områden i stadens utkant, som stadsdelen Berga där Kalmar kommun lagt fokus den senaste tiden. Nattvandringarna kommer att ske på lönehelger och andra helger när man vet att många är ute och festar.

Idé från Karlskrona

Uppdraget kom från politikerna redan i våras och nu ska det kanske bli en verklighet om föreningarna ställer upp.

Socialnämnden har nu bjudit in föreningarna i kommunen att mot ersättning ställa upp. Idén kommer från Karlskrona, säger tillförordnade socialchefen Cecilia Frid:

– I Karlskrona har de nattvandring på sommarhalvåret. Här i Kalmar tänker vi oss en modell när vi tänker utöka det till riskkvällar där det rör sig mycket ungdomar ute på stan, stadsfester, skolavslutning och så vidare, säger Cecilia Frid som är tillförordnad socialchef i Kalmar.

– Eventuellt, om utrymmet finns beroende på hur många föreningar som är intresserade av att ställa upp, kanske man kan utöka det till vissa lönehelger när mycket folk rör sig ute på stan.

Ni måste ändå ha pejlat intresset lite? Hur har det varit?

– Vi vet inte hur det ser ut i föreningslivet i stort. Därför håller vi på med att gå ut med en förfrågan till föreningslivet, brett.

Med facit i hand, efter 22 anlagda bränder i Berga, skulle det inte ha kommit igång tidigare?

– Vi hittade konceptet i somras, sedan gick sommaren och nu efter sommaren började vi organisera oss och komma fram med ett mer konkret förslag. Där är vi nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".