Nedskräpning är nu belagt med böter. Foto: Andreas Ruuth/SVT
Kalmar län

Skräp på gatan blir allt vanligare

Fulla människor kan vara en orsak
1:31 min

Nedskräpningen ökar på de flesta tätorter i länet. Det blir mer vanligt med cigarettfimpar, kartonger och krossat glas på gator, torg och trottoarer. Det visar en rundringning som P4 Kalmar har gjort till kommunerna.

– Jag tycker att det är för dåligt. Det är alldeles för slarvigt, säger en man som P4 Kalmar träffar på stan.

Det krossade glaset, som oftast tillkommer efter helger, drabbar bland annat hundar som får glasbitar i trampdynorna.

– Ja, det är hemskt. Det är synd om djuren. Och barn. Men det tänker de inte på, säger en kvinna.

Bryr sig inte

De flesta som P4 Kalmar pratat med tror att nedskräpandet handlar om en förändrad attityd bland invånarna. Att man inte bryr sig eftersom det ändå är någon annan som plockar upp.

– Alla människor har olika åsikter, vissa bryr sig om naturen och visas bryr sig inte om naturen. Det är sådant man lär sig hemma liksom, säger en annan man som går förbi.

Nedskräpningen i Kalmar och Oskarshamn har ökat de senaste åren. Det har även skett en ökning av splittrat glas på gatorna. Speciellt i Oskarshamn där både glasflaskor och glas i busskurer har krossats.

Fylleri en förklaring

På kommunerna tror man att glaset på gator och torg har att göra med att utelivet växer. Glas kombinerat med fylla är lika med sönderslagna flaskor.

Kristoffer Carlstedt jobbar på en cykelverkstad i Kalmar och han har många kunder som fått punktering just på grund av att de cyklat på glas.

– Ja, det händer. Oftast är det glasbitar som sitter i däcken, säger han.

Hur många är det som kommer in med glas i däcket?

– Det är ungefär 40 procent som kommer in.

Vad tycker du om att så många får punktering av just glassplitter?

– Jag får jobb och pengarna rullar in. Det är punkorna som gäller i dag, säger Kristoffer Carlstedt.

Okänd kostnad

Kommunerna har svårt att säga vad skräpet på våra gator och torg och trottoarer kostar. De har svårt att göra en bedömning, eftersom budgeten slås ihop med det som plockas upp på gator och det som töms i papperskorgar.

Håll Sverige Rent kritiserar kommunernas sammanslagna budget och ser den som ett stort problem. De säger att man aldrig kommer att kunna ta nedskräpningen på allvar så länge det inte finns en siffra på vad skräpet på gatorna kostar skattebetalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".